0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lægemiddelstyrelsen: Fordele skal opveje ulemper, før ny medicin mod coronavirus kan godkendes

Australske forskere har fundet en lovende medicin til at slå coronavirussen ihjel, men den bliver ikke godkendt i Danmark, før der er bedre dokumentation for, at medicinen virker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Sundhed

Over det meste af verden jagter forskere lige nu et medicinsk våben mod coronavirussen. Indtil videre er et af de mest lovende to slags hiv-medicin blandet med malariamidlet klorokin. Australske forskere hævder, at denne cocktail dræber corona ganske effektivt. ​

»Rapporten fra Australien er superlovende«, siger chefen for medicinsk evaluering i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun, til Politiken torsdag.

Men det er for tidligt at godkende medicinen til brug i Danmark.

»Jeg vil gerne understrege her, at der på nuværende tidspunkt IKKE er tilstrækkelig dokumentation for anvendelse af klorokin til behandling af covid-19«, fastslår Nikolai Brun.

Turbo på godkendelser

Det kan til gengæld gå hurtigere end under normale omstændigheder at få godkendt medicin mod corona.

Lægemiddelstyrelsen har netop indført en hasteprocedure for ansøgninger om forsøg på forsøgspersoner, og det europæiske medicinalagentur, der godkender medicin til brug i hele EU, har også sat turbo på processerne.

Styrelsen støtter generelt, at godkendelser køres igennem så hurtigt som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Til den tid har vi forhåbentlig et bevis for, at fordelene for covid-patienter er større end ulemperne

Klorokin er blevet afprøvet på de første patienter i Australien og bliver nu udbredt til et landsdækkende forsøg på mindst 50 hospitaler.

Nikolai Brun forventer, at studierne er klar i april, siger han til Politiken:

»Til den tid har vi forhåbentlig et bevis for, at fordelene for covid-patienter er større end ulemperne«, siger han og tilføjer:

»Vi skal have tilstrækkelige kliniske data fra velgennemførte lodtrækningsforsøg, før vi som myndighed kan afgøre, om lægemidler kan godkendes«.

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter