0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Corona kan give mange symptomer. Fra hoste og forkølelse til muskelsmerter, træthed, en varm fornemmelse uden feber. Derfor er det umuligt at vide, om man har haft covid-19, hvis man ikke er testet.

Var du småsløj i sidste uge, var du måske lidt varm, tror du det var corona? Sådan skal du opføre dig

Langt de fleste, der smittes med corona, får kun milde symptomer og testes derfor ikke. Ekspert giver gode råd om, hvordan du opfører dig, hvis du tror, du har haft corona.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Du havde lidt ondt i halsen sidste uge, og lidt hovedpine. Du havde ikke sådan rigtig feber, men var underligt mat og varm. Eller måske hostede du, og havde du ondt i maven?

Tror du selv, det kunne være corona?

Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, kan ikke alene ud fra dine symptomer svare på, om du var smittet med den nye coronavirus, covid-19. Det kan kun en virologisk test, som i øjeblikket kun anvendes til udvalgte grupper, afgøre. Men afdelingslægen ved, hvordan du bør opføre dig.

Her er hans bedste råd til dig, der tror, du måske har haft corona.


Kan man vide, om man har haft corona, hvis man de sidste par uger har været syg?

»Du kan kun have en mistanke. Hvis du ikke har været hos lægen til en halspodning med henblik på en covid-19-laboratorieanalyse, kan du ikke vide det med sikkerhed. Og lige nu tester man jo ikke patienter, som ikke er alvorligt syge, men som kun udviser mildere symptomer. De skal i stedet være i karantæne derhjemme, så længe de er syge, og blive hjemme i yderligere to døgn efter ophør af symptomerne«.

»Nye typer af testning er på vej, for eksempel antistofanalyser og hurtig-test, og på sigt kan det muligvis bliver en rutine at teste alle syge for, om de har haft covid-19, men det er det ikke nu. Så svaret er nej, man kan ikke vide, om man har haft covid-19, hvis man ikke er blevet testet«.’


Kan man have haft corona uden at have haft feber og hoste?

»Ja. Som epidemien har udviklet sig, har vi ændret opfattelse af symptomerne. I begyndelsen var de specifikke symptomer høj feber og luftvejssymptomer, ligesom når man har influenza. Men det har vist sig, at en del patienter ikke har en målbar temperaturforhøjelse, selvom de stadig føler sig varme og har en sygdomsfornemmelse i kroppen, nogle har ondt i halsen, andre har hovedpine, måske hoste. Nogle har mavesmerter, mens andre har kvalme«.

»Så i dag er det sværere at sige, at lige præcis nogle få typiske symptomer tyder på covid-19, fordi sygdomsbilledet er mere varieret end f.eks. influenza, hvor man typisk er syg med pludseligt indsættende høj feber og ondt i kroppen. Covid-19 udvikler sig ofte langsommere, hvor man gradvis får flere og flere symptomer i løbet af nogle dage«.Hvor mange har hvilke symptomer?

»Det findes der endnu ikke præcise opgørelser over. Vi mangler stadig gode patientdata, særligt for de milde tilfælde. Der findes flere artikler fra Kina og Italien, som beskriver symptomerne hos hospitalspatienter, men problemet er, at de milde symptomer jo ikke altid bliver registeret, fordi patienterne ikke ses af lægen. Patienterne bliver typisk hjemme, og der udføres ikke en test. Så ofte vil man ikke kunne vide, om man nu har haft corona eller blot en almindelig forkølelse«.

»Derfor er det svært på nuværende tidspunkt præcist at definere de covid-19-specifikke symptomer. Om noget tid, når pandemien falder mere til ro, vil vi helt sikkert se flere studier publiceret fra mange forskellige lande, som detaljeret beskriver både de almindelige og de sjældnere covid-19-symptomer.


Kan jeg smitte, selvom jeg ikke har symptomer?

»Ja, mere og mere tyder på, at der hos nogle patienter ses en tidlig fase af infektionen, hvor man har fået virus i kroppen og kan smitte andre, selvom man endnu ikke selv har symptomer. Det er en vigtig forskel i forhold til influenza og sars, hvor man typisk først i det øjeblik, man selv er syg, smitter andre, og hvor man ikke smitter, når man er rask. Ved influenza kan man normalt gå på arbejde, så snart man er rask«.

»Men med covid-19 kan man tilsyneladende udskille virus, selvom man ikke er syg. Det er derfor, det er så svært at stoppe covid-19-epidemien. Og det er derfor, man nu siger, at man skal blive derhjemme i yderligere to døgn efter at man er blevet rask«.

Annonce


Hvis man tror, man har eller har haft corona, ændrer det så på, hvordan man skal opføre sig?

»Hvis man er syg med noget, der ligner covid19, så skal man opføre sig som om man havde covid19 og overholde de givne råd og forholdsregler, uanset om man er blevet testet og fundet positiv eller ikke er blevet testet. Når man er blevet rask igen skal man fortsat opføre sig som før, altså overholde myndighedernes anbefalinger om afstand, hygiejne, hoste i ærmet osv.«.


Bør man fortælle det til folk, man har været sammen med, hvis man har haft milde symptomer?

»Hvis man har været tæt sammen med andre, mens man selv har været syg, er det en god ide at informere dem om det, sådan at alle kan tage sine forholdsregler og udvise forsigtighed. Derved medvirker man til at stoppe epidemien«.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…