0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Jens Mørch

Bente Klarlund svarer på læsernes coronaspørgsmål: »Babyer putter deres hænder i munden lige meget hvad, så det er en god idé at inkludere babyen i dine egne rutiner. Vask deres ansigt og hænder ofte«

Hvad vil du gerne vide om coronavirussen? Sådan spurgte vi nok engang på Politikens Facebook-side. Overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet Bente Klarlund besvarer her jeres spørgsmål.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tidligere i dag efterlyste vi nok engang jeres coronaspørgsmål på Politikens Facebook-side. Som altid var spørgelysten stor.

Som lovet har vi taget de bedste med videre til Bente Klarlund, der er overlæge på Rigshospitalet, professor på Københavns Universitet – og så selvfølgelig klummeskribent og brevkassebestyrer her i avisen.

God læselyst.


Spørgsmål fra Peder Grønbjerg:

I supermarkeder er der kunder, der tager en vare op for at se på den, og så lægger den tilbage på hylden igen. Det må vel indebære en smitterisiko, når den næste kunde så tager den samme vare og lægger i sin vogn?

Ja, hvis kunden, der først rører varen, er virussmittet og har hostet i hånden eller på anden måde haft virus på hånden, kan der afsættes virus på varen. På den måde kan næste kunde få virus på hænderne og blive smittet, hvis han eller hun fører sin hånd op til ansigtet. Løsningen er, at man er meget påpasselig med ikke at røre sig i ansigtet, når man handler ind, og spritte hænderne undervejs. Når man er hjemme igen, vasker man grundigt hænder eller spritter. Nogle bruger engangshandsker, når de handler ind. Men her er det også vigtigt, at man ikke fører hænderne op til ansigtet.


Spørgsmål fra Katrine Bæk:

Hvis man har været i isolation i 14 dage og ikke har været ude, andet end når man skulle købe ind og samtidigt har passet meget på, og man ikke har haft symptomer. Er det så muligt at gå i ny isolation med andre, som heller ikke har haft symptomer? Min mor er 73, og jeg vil gerne se hende. Kan jeg flytte ind hos hende i et par dage?

Ja, det, mener jeg, er forsvarligt.


Spørgsmål fra Figan Cicek:

Kan man vaske sit tøj risikofrit, når man vasker på fælles vaskerier, når ikke alt tøj tåler 60 grader?

Ja, coronavirus har en kappe af fedtmolekyler, som virus er pakket ind i. Når kappen er væk, dør virus. Sæben opløser kappen, også ved lave temperaturer.


Spørgsmål fra Bodil Sixhøj Hyldahl:

Hvorfor er det af betydning at undlade at tage i sommerhus i en anden landsdel, hvis jeg kun er sammen med min mand, holder mig hjemme, ikke mødes med andre og kun går ud for at går tur og gå på indkøb et par gange om ugen?

Statsministeren har understreget, at det ikke er forbudt at tage i sommerhus. Det bedste er at køre i egen bil, for hvis mange rejser med de offentlige transportmidler, så øges risikoen for smitte. Når I bevæger jer rundt i sommerhusområdet, er det vigtig at holde afstand og i øvrigt følge myndighedernes retningslinjer. Det er naturligvis også vigtigt, at man dropper den store påskefrokost og udsætter besøg hos venner og familie. Det lyder, som om du og din mand har lagt en strategi, hvor I overholder de forholdsregler, der er meldt ud.


Spørgsmål fra Martin Olsen:

Hvad er de vigtigste forskelle på coronavirus og influenza?

Infektion med coronavirus og influenzavirus kan ligne hinanden meget med smerter i halsen, forkølelse, smerter i musklerne og feber. Men man skal være opmærksom på, om man får vejrtrækningsproblemer. Det tyder på, at der er tale om coronavirus.

Andre forskelle er, at den nye coronavirus er over dobbelt så smitsom som influenza. I gennemsnit smitter en person med en almindelig sæsoninfluenza omkring 1,1 andre, mens covid-19 ifølge det seneste tal fra Statens Serum Institut smitter 2,1. Grunden, til at coronavirussen smitter mere end dobbelt så meget som influenza, er sandsynligvis, at ingen af os er immune. Det er en ny virus, som vi ikke har ikke været smittet med før.

Flere dør af coronavirus. Hvor dødelig covid-19 helt præcis er, er dog usikkert, for der er forskel på, hvordan forskellige lande opgør antallet af smittede.

Vi skal dog ikke glemme, at influenza ikke er en harmløs infektion. Hvert år er der omkring 1.000 mennesker i Danmark, som dør af influenza. I sæsonen 2017/2018 var der i alt 7.667 patienter, der blev indlagt med influenza. 1.644 danskere døde af influenza. Det var primært voksne mellem 15-64 år og ældre på 65 år og opefter.


Spørgsmål fra Gitte Sørensen:

Hvordan skal man forholde sig som cykler på motionsniveau? Cykle alene, sammen to og to eller i mindre grupper? Og hvordan skal man holde afstand? Og hvad med at spytte og snotte fra cyklen? Skal man cykle med lommetørklæder i stedet? Hvad bør man gøre for at mindske smitten, men stadig dyrke sport for livskvalitetens skyld, mens det her står på?

Du skal fortsætte med at cykle i denne tid. Det er godt for din livskvalitet og sundhed. Men du skal cykle alene eller sammen med kun én anden person. I skal holde god afstand. Du skal helt klart undlade at spytte og snotte fra cyklen. Hvis du ikke kan det, skal du ikke cykle.


Spørgsmål fra Zoey Leonoora Bjerre:

Vil hjemmefødsel ikke være at foretrække for den fødende, da de coronasyge på hospitalerne vel ville udsætte en hospitalsfødende for smitte?

På grund af den nuværende situation med coronavirus er det ikke tilrådeligt at føde derhjemme. Det er sikrest for både den fødende og for personalet, at fødslen finder sted i et hospitalsmiljø, hvor man i højere grad kan sikre god hygiejne og smitteforebyggelse, og hvor de corona-inficerede patienter er helt isoleret fra andre indlagte.


Spørgsmål fra Heidi Erna Brandt:

Giver det nogen reel beskyttelse at gå med tørklæder om mund og næse på gaderne?

Nej, det vigtige er, at man holder afstand – og vasker hænder, når man kommer hjem og spritter, hvis man har rørt ved noget, for eksempel i et supermarked.


Spørgsmål fra Tine Højgaard:

Er folk med autoimmune sygdomme generelt i risikogruppen? Hertil spørger Lea Summerbee: Er type 2-diabetikere i højrisiko?

Man må påregne, at personer med autoimmune sygdomme kan have øget risiko for at blive alvorligt syge af coronavirus. Personer med type 2-diabetes og hjertesygdomme tilhører klart også denne risikogruppe.


Spørgsmål fra Anna Løwe:

Hvis sygdommen muterer, vil den da stadig udgøre en risiko for ældre og svækkede? Hvordan vurderes det, hvornår man kan besøge et plejehjem igen?

Hvis virus muterer, kan den blive både mere og mindre smitsom og i princippet give et både mildere og mere alvorligt forløb. Det kan man kun spå om. Oftest er det dog sådan, at hvis virus muterer, bliver den mildere. Ud fra et virussynspunkt er det ikke hensigtsmæssigt at slå sin vært (altså mennesket) ihjel. Så kan den jo ikke overleve.

Sundhedsmyndighederne holder nøje øje med, hvor mange der er syge af coronavirus. Når epidemien har toppet, og kurven er fladet ud, så der er ringe smitte i samfundet, kan vi igen besøge plejehjemsbeboere.


Annonce

Spørgsmål fra Hanne Raun Westh:

Er der sammenhæng mellem influenzavaccinationerne, der blev givet i efteråret, og coronasmitte? Kan disse vacciner give ekstra beskyttelse mod symptomerne?

Selv om influenzavirus og coronavirus giver nogle af de samme symptomer, er der tale om ret forskellige typer af virus. Influenzavaccinen beskytter ikke mod coronavirus.


Spørgsmål fra Annamaria Coco Højgaard:

Hvornår regner man med at vide, om 0-1 årige børn er i risikogruppen? Og hvilke forholdsregler skal man gøre sig med den aldersgruppe nu? Er det forsvarligt at lade de ældre børn i søskendeflokken have legeaftaler?

Den gode nyhed er, at forskningen tyder på, at børn, heriblandt de 0-1-årige babyer, næsten aldrig bliver alvorligt syge af coronavirus.

Men hygiejnen er vigtig. Vask hænder ofte, undgå tæt kontakt med andre så meget som muligt, host og nys ned i albuen eller en papirserviet, og undgå at røre ved dine øjne, næse og mund. Babyer putter deres hænder i munden lige meget hvad – det skal de jo gøre – så det er en god idé at inkludere babyen i dine egne rutiner. Vask deres ansigt og hænder ofte og afsprit de overflader og ting, de rører ved. På den måde holder du bedre barnet fri fra infektioner og undgår at sprede smitte.

Legeaftaler er forsvarlige, hvis de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lege med højst 1-2 andre børn, lege med de samme børn, holde afstand og primært lege udendørs.


Spørgsmål fra Rie Lundsteen:

Hvor alvorlig er denne form for dødelighed af covid-19 i forhold til alle mulige andre former for dødelighed? Eksempelvis rygning.

Rygning er hvert år årsag til, at mere end 13.000 mennesker i Danmark dør tidligere, end de ellers ville have gjort. Når det gælder corona, skal man også undgå både aktiv og passiv rygning. Det er altid vigtigt at holde op med at ryge, men coronaepidemien betyder, at det er vigtigt at stoppe nu – lige nu.

Blandt 78 kinesiske patienter var der 14 gange øget risiko for at udvikle alvorlig covid-19 lungebetændelse, hvis man var ryger i forhold til, hvis man ikke er ryger. Rygning var den største risikofaktor for et alvorligt og dødeligt forløb af infektionen. Når flere kinesiske mænd end kvinder døde af covid-19, så skyldes det måske, at der i Kina er flere mandlige end kvindelige rygere.

Fra redaktionen skal der lyde et stort tak for alle jeres gode spørgsmål. Hvis du gerne vil læse de to tidligere spørgerunder med henholdsvis Bente Klarlund og virolog Allan Randrup Thomsen, kan du finde artiklerne herunder.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden