0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ledende overlæge på intensiv: »Desværre er der ikke så mange indtil videre, som er kommet ud af respiratoren. Det overrasker os«

Sygdommen covid-19 udvikler sig uforudsigeligt og voldsomt hos de hårdest ramte patienter, og lægerne har svært ved at få dem ud af respiratoren, når først maskinen har overtaget vejrtrækningen. Samtidig rammer den bredt. Også yngre i 20’erne og 30’erne kommer i respirator. Det fortæller ledende overlæge Claus Lund fra intensiv afdeling på Hvidovre Hospital. Der er dog to spørgsmål, han ikke vil svare på.

FOR ABONNENTER

For at få plads til patienterne er der blevet nedlagt en kirurgisk afdeling, hvilket har skabt plads til yderligere otte intensivsenge. Snart bliver også et afsnit nedlagt, hvor patienter normalt ligger og vågner efter en operation. Her kan der være ekstra femten senge. Det kan lade sig gøre, fordi hundredvis af operationer er blevet aflyst som følge af, at regeringen har suspenderet retten til hurtig behandling, så sundhedsvæsnet kan bruge flere kræfter på covid-19-patienter og samtidig behandle livstruende sygdomme som kræft.

Det er vigtigt at slå fast, at det kun er de absolut mest syge covid-19-patienter, som ender på en intensiv afdeling. Langt, langt de fleste af dem, som testes positive for corona, bliver aldrig indlagt på hospitalet. Kun omkring en femtedel indlægges, og de fleste af de indlagte får tilstrækkelig hjælp på en medicinsk afdeling og kommer aldrig i nærheden af en respirator, før deres immunforsvar har nedkæmpet den nye coronavirus. Alligevel samler stor opmærksomhed sig om netop intensivpatienterne.

Det skyldes ikke bare, at de er meget syge og risikerer at dø. Det skyldes i lige så høj grad, at hvis epidemien i Danmark løber løbsk, vil sundhedsvæsnet knække under presset, som regering, sundhedsmyndigheder og læger flere gange har advaret om. Så kan kræftpatienter ikke blive behandlet i tide, og folk risikerer at dø af lidelser og sygdomme, som før epidemien kunne behandles. Fredag eftermiddag var 517 coronapatienter indlagt på sygehuse, 143 af dem på intensive afdelinger, deraf 116 i respirator.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

    Alt om Corona­virus

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden