0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Anders Legarth Schmidt
Foto: Anders Legarth Schmidt

Med tryk på en ventilationsballon blæser en sygeplejerske luft ned i en medtaget patients lunger, mens speciallæge Søren Mehl Knudsen holder øje med manden.

Corona Indefra kapitel 4: »Du har en infektion i dine lunger og har svært ved at trække vejret. Vi vil gerne lægge dig til at sove«

En flok læger og sygeplejersker står samlet rundt om en mand, der er bragt til Hvidovre Hospital med ambulance. Han kan ikke få luft, selv om der bliver skruet helt op for ilten. Speciallæge Søren Mehl Knudsen tager en beslutning.

FOR ABONNENTER

De giver ham ilt med en maske og aftaler at møde en akutlægebil på vej mod Hvidovre Hospital, og i nødsporet et sted på Sydmotorvejen tager en intensivlæge en maske for munden for at beskytte sig, hvis patienten har covid-19. Han springer fra lægebilen over i ambulancen, hvor han fortsætter behandlingen med ilt, lægger et drop i håndleddet og giver medicin, der kan få mandens blodtryk til at falde, direkte i blodbanen. Det tårnhøje tryk presser væske ud i lungerne, som gør det endnu sværere for manden at få luft. Et kort øjeblik overvejer lægen, om han skal lægge manden til at sove med det samme, føre en slange ned i halsen på ham og overtage hans vejrtrækning, men han vurderer, at det er mest sikkert og forsvarligt at køre de syv minutter til akutmodtagelsen på Hvidovre frem for at lave proceduren i et nødspor på motorvejen. Han kalder op på radioen til akutmodtagelsen, får dem til at gøre en stue klar og beder dem sende bud efter en læge på intensivafdelingen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Mere fra os