0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Faglig direktør Kåre Mølbak er ansigtet udadtil i Statens Serum Institut, der igen får kritik, fordi det ikke deler sygdomsdata med forskere.

Forsker kritiserer Statens Serum Instituts sololøb: Det er en »stor skandale«

Danske forskere har i flere måneder uden held forsøgt at få indsigt i sygdomsdata om coronavirus fra Statens Serum Institut.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det begrænser og forsinker forskning i coronavirus, når Statens Serum Institut ikke deler sygdomsdata med forskere.

Flere forskere kritiserer derfor nu igen instituttet efter flere måneders forsinkelse i adgang til sygdomsdata, skriver TV 2.

Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi og klinisk epidemiologi ved Nordsjællands Hospital, kalder det en »stor skandale«.

»Det er dybt uansvarligt at betro data til Statens Serum Institut, når det virker som om, de vil være de eneste, der har lov til at arbejde med data«, siger han til TV 2.

Det er dybt uansvarligt at betro data til Statens Serum Institut, når det virker som om, de vil være de eneste, der har lov til at arbejde med data

Til Politiken siger Statens Serum Institut, at det er uforstående over for den nye kritik fra forskerne.

»Forskerne kan få al den data, som findes, gennem Forskerservice«, lyder det. Forskerne fik adgang til at ansøge gennem denne service i sidste uge.

Både Statens Serum Institut og regeringen er i den seneste tid blevet kritiseret på grund af manglende gennemsigtighed i beregning af data, som har været grundlag for smittetryk og prognoser for smitteudviklingen. Disse beregninger er brugt i politikernes forhandlinger og beslutninger om, hvornår og hvordan Danmark skal genåbnes.

Manglende transparens giver »grobund til mistillid«

Flere forskere skrev 5. maj en kommentar i Berlingske, at »manglende transparens giver grobund til forvirring, konspirationsteorier og mistillid«. Forskerne gav også udtryk for, at de ikke kunne forstå, hvordan smittetrykket var steget fra 0,6 til 0,9 i slutningen af april.

»Når vi selv efterprøver tilgængelige data og tabeller, stemmer tallene simpelthen ikke«, skrev forskerne i kommentaren i Berlingske.

Sundhedsminister, Magnus Heunicke, svarede på kritikken i Berlingske. I en pressemeddelelse sagde han, at »det er afgørende med grundig og sundhedsfagligt velfunderet rådgivning, samtidig med at der er åbenhed om alle data og beregninger, så de kan efterprøves«.

Statens Serum Institut indgik et samarbejde med Forskerservice i Sundhedsdatastyrelsen i slutningen af april. Formålet med samarbejdet var at give forskere adgang til sygdomsdata om coronavirus og covid-19.

»Interessen for data til forskning i covid-19 er meget stor. For at kunne håndtere de mange henvendelser fra forskere, som ønsker adgang til disse overvågningsdata, har vi indledt et samarbejde med Forskerservice hos Sundhedsstyrelsen, hvor vi trækker på deres erfaring og rutine i at behandle ansøgninger og give adgang til data«, udtalte Marianne Voldstedlund, sektionsleder i dataintegration og analyse ved Statens Serum Institut, i en pressemeddelelse.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts