Tallene ser pæne ud. I skrivende stund er 39 indlagt med covid-19 på hospitaler i Danmark. Længe har kurven været dalende. Da epidemien toppede hen imod slutningen af marts, blev over 90 nye patienter indlagt dagligt med den nye virus. Nu er det fem eller derunder om dagen. Nogle dage ikke en eneste. Og mens vores naboer i Sverige passerer 5.000 døde, er der flere dage mellem dødsfaldene i Danmark. Samtidig er stribevis af restriktioner fra den omfattende nedlukning blevet hævet, studenterne må køre i vogn som vanligt, og by såvel som land emmer af sol, sommer og løse skuldre efter mere end tre måneder i en form for undtagelsestilstand.
Det er derfor ikke underligt, hvis de fleste danskere går rundt med en oplevelse af, at corona er et overstået kapitel i denne omgang. Noget, vi taler om i datid. En stribe begivenheder de seneste dage viser dog, at det langtfra er tilfældet, og sætter en tyk streg under, at covid-19 vil præge vores hverdag længe endnu – indtil en vaccine kan beskytte dem, som er i størst risiko for at dø af sygdommen, eller indtil en så stor andel af befolkningen har været smittet, at ældre og folk med kroniske sygdomme er i meget lav risiko for at blive smittet.
Vi kan begynde en coronaoverflyvning i Nordjylland. Det vakte en del moro, da en rektor fra et gymnasium i det nordjyske for en måneds tid siden udtalte: »Det er jo efterhånden nemmere at finde ti veganere i Nordjylland, end det er at finde én med corona«. Ordene faldt i forbindelse med en beslutning om at samle 250 elever til et arrangement i skolens kantine. Men de seneste dages udvikling andre steder i Danmarks nordligste region viser, at corona hurtigt kan vende tilbage – også steder, hvor smitten har været stort set udraderet.
Først til Hjørring, hvor der i et lokalt udbrud i ældreplejen indtil videre er bekræftet 33 smittede blandt borgere og personale. Det er ellers netop ældre, svækkede mennesker, som skal beskyttes mest muligt mod corona, men når det ikke lykkedes at holde smitten ude, skal det ses i lyset af, at der hidtil ikke har været systematisk testning af ansatte på alle plejecentre i Danmark. Dermed har smitten nemmere ved at finde vej fra smittede ansatte uden symptomer til beboerne.
Nu bliver der gjort en masse. Beboere på alle kommunens plejecentre skal testes, og ældre, der får pleje i eget hjem, tilbydes også test, det samme gør 2.500 medarbejdere. Det giver god mening fremadrettet, men ændrer ikke ved det faktum, at Nordjylland pludselig gik fra at være coronafrit territorium, til at Hjørring nu er den eneste kommune i Danmark med flere end 50 nysmittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her