0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Efter kritik af svigt: Nu skal alle ansatte i plejesektoren systematisk testes for corona

Ny testindsats skal beskytte de allermest coronaudsatte ældre og svækkede medborgere. Aftalen kommer efter kritik af manglende testning

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronavirus er nu trængt ind på 121 danske plejehjem, og plejehjemsbeboerne udgør over en tredjedel af alle danske coronadødsfald.

For at sætte en mere effektiv stopper for ny smittespredning blandt disse allermest udsatte medborgere, skal alle ansatte i plejesektoren fremover testes jævnligt og systematisk for coronavirus.

Det fremgår af en ny aftale mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

»Vores ældre og sårbare medborgere har betalt en meget høj pris for corona-pandemien. Og selv om hele resten af Danmark nu åbner op igen, vil de fortsat opleve begrænsninger i deres liv og tilværelse, som vi andre ikke må tåle. Derfor er det vores pligt som samfund at gøre vores yderste for at sikre deres velbefindende og sikkerhed bedst muligt. Og samtidig skal vi også beskytte vores plejeansatte, der gør så vigtigt et arbejde«, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Hvert andet plejehjem uden test af personale

Dermed indfører regeringen en generel ordning, hvor personale på plejehjem og i hjemmeplejen med kontakt til sårbare borgere testes jævnligt som led i overvågningen af epidemien og for at beskytte de borgere, der er mest udsat for at blive alvorligt syge eller dø af covid-19.

Aftalen er indgået, efter at Politiken for godt to uger siden afslørede, hvordan over halvdelen af landets plejehjem ingen planer havde om løbende at teste sine ansatte. EU’s smitteagentur, ECDC, anbefaler således også, at lande med tilstrækkelig kapacitet tester plejehjemspersonale og beboere hver eller hver anden uge.

»Vi har 70.000 sosu-hjælpere og -assistenter i den kommunale ældresektor, der også har børn derhjemme, går i biografen og på andre måder risikerer at blive smittet i deres fritid. Der er jo en risiko for, at de bærer smitten med ind på et plejehjem og dermed bevirker beboeres dødsfald«, lød kritikken af den manglende testning af frontpersonalet fra FOA’s Torben K. Hollmann.

I dag har alle ret til at blive testet i de hvide telte i Testcenter Danmark. Men i praksis er teltene ofte meget langt væk fra der, hvor personalet bor og arbejder.

Skal oplæres til at pode

Det vil den nye aftale også søge at dæmme op for.

»Tests for covid-19 foretages som udgangspunkt på arbejdspladsen og i forbindelse med arbejdstiden af hensyn til, at driften skal kunne køre og for at sikre den bedst mulige test-dækning. For at understøtte denne mulighed, vil medarbejdere fra regionerne oplære de konkrete kommunale medarbejdere i podning, hvorefter de foretager podning af de øvrige medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen«, fremgår det af aftalen.

Med den nye aftale vil alt personale i plejesektoren over hele landet fra slutningen af august blive systematisk testet.

Hyppigheden af test af de ansatte afmåles efter, hvordan smittebilledet er i den enkelte kommune.

Personale, der arbejder i en kommune med over 20 eller flere smittetilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge, skal testes minimum en gang inden for to uger og hver anden uge, indtil smittetallene falder.

I øjeblikket er der kun en enkelt kommune, hvor det er tilfældet.

Personale, der arbejder i en kommune med under 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere, skal testes hver sjette uge.

De systematiske tests af frontpersonalet er et frivilligt tilbud til den enkelte medarbejder, der altså ikke vil blive mødt af et krav om at lade sig teste.

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?