0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det her er et stort udbrud«: Over 100 børn ramt af madforgiftning på fodboldskoler i Nordsjælland

Flere børn på fodboldskoler har oplevet mavesmerter, feber og diarré efter smitte med sjælden tarmbakterie.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over 100 børn blev syge efter at have spist den mad, der blev serveret til frokost på fodboldskoler i Lyngby og Virum forrige uge.

Både spillere og trænere i skolerne er blevet smittet med tarmbakterien yersinia, der smitter gennem fødevarer.

Det skriver DR.

Yersinia er en tarmbakterie ligesom salmonella. Ifølge Statens Serum Institut er symptomerne diarré, generel utilpashed og voldsom mavepine.

De viser sig, cirka tre til syv dage efter at man er blevet smittet.

Et stort udbrud

Bakterien er forholdsvis sjælden i Danmark, og derfor vurderer fødevarechef Jakob Munkhøj fra FødevareKøbenhavn under Fødevarestyrelsen, at der er tale om et stort udbrud.

»Når der i hele 2018 var 282 registrerede tilfælde, er det her med tæt på 200 tilfælde et stort udbrud«, siger han.

Ved det seneste danske udbrud var der 20 registrerede tilfælde i Danmark.

Hvis man vil undgå smitte, er det vigtigst at have en god hygiejne i køkkenet samt at få maden ordentligt tilberedt.

»Svinekød skal varmebehandles godt, før man spiser det. Farsen skal være gennemstegt. Man skal huske at vaske hænder samt skærebrætter, knive og andet, der kan være forurenet«, siger Jakob Munkhøj.

Det er endnu usikkert, hvilken fødevare der har gjort dem syge. Ifølge DR kredser Fødevarestyrelsens mistanke især om pesto, icebergsalat og frikadeller, som børnene fik serveret.

I sidste uge fik Lyngby Boldklub de første meldinger om sygdom, og alle 383 deltagere fra klubben blev kontaktet for at få overblik over udbruddets størrelse. Over 50 personer fra klubben har været syge. De fleste er 7-14 år.

Maden var bestilt fra en ekstern leverandør, der også har leveret mad til Virum-Sorgenfri Boldklubs fodboldskole. Også her er flere blevet syge. Ud af de 176 deltagere er over 60 spillere og omkring 15 trænere blevet syge af frokosten.

Det oplyser klubbens daglige leder, Lene Laungaard, i en mail til DR.

»Enkelte har haft behov for behandling på hospital«, skriver hun.

En infektion med yersinia-bakterien går ifølge Fødevarestyrelsen som regel over af sig selv uden at efterlade komplikationer.

»Der kan være nogle senere følger med for eksempel ømhed i forskellige led. Det er de færreste syge«, der oplever det, siger Jakob Munkhøj Nielsen.

Fødevarestyrelsen vurderer, at udbruddet er overstået, så der dermed ikke vil komme nye til. Fødevarechefen håber, at det bliver muligt at finde frem til smittekilden.

ritzau

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden