0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nye problemer med Sundhedsplatformen: It-brist har ført til fejl i medicinoplysninger hos 2.310 patienter

Regioner er ved at undersøge it-fejl, da en dobbelt medicindosis særligt kan være farlig for kræftpatienter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En fejl i Sundhedsplatformen har ført til forkerte oplysninger i Det Fælles Medicinkort hos 2.310 patienter. Det skriver DR på baggrund af en skriftlig orientering fra Region Hovedstaden og Region Sjælland, der anvender it-systemet.

Medicinkortet bliver brugt af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til at se, hvilken og hvor meget medicin en borger skal have. Fejlen har ført til, at ordinationer har stået dobbelt fra 16. til 23. juli. Det gælder blandt andet kræftmedicin, fremgår det af orienteringen.

Det er dybt problematisk, at der har været fejl i oplysningerne, mener Ulla Birk Johansen, der er kredsformand for sygeplejerskerne i Kreds Sjælland.

»Jeg bliver meget rystet. Jeg bliver urolig på sygeplejerskernes vegne, for de har brug for arbejdsredskaber, der understøtter patienternes sikkerhed. Men jeg bliver også urolig på patienternes vegne, for de skal kunne stole på de ordinationer, de får i sundhedsvæsenet«, siger hun til DR.

Størst risiko for fejldosis på plejehjem

Risikoen for, at fejlen har ført til, at nogle patienter har fået for meget medicin, er ikke stor, vurderer Thomas Houe, der er sundhedsfaglig vicedirektør i det akutte patientsikkerhedsteam hos de to regioner. Han mener, at risikoen opstår, når ansatte på plejehjem og institutioner giver medicin til en borger.

»I de tilfælde, hvor det er andre end patienten selv, der hælder medicinen op, kan man ikke udelukke, at det foretages efter det, der står i Det Fælles Medicinkort. Og så er der en potentiel risiko for, at der administreres, så der indtages dobbelt dosis af medicinen«, siger han til DR.

Regionerne er ved at undersøge, hvem der er berørt af it-bristen, så de kan få besked. Den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen blev taget i brug i 2016, men den har flere gange været udsat for skarp kritik på grund af forskellige fejl i systemet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts