0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frygten for superspredere får Mølbak til at hugge bremsen i

Hvorfor frarådede Kåre Mølbak, at politikerne kører videre ned genåbningens fase 4 nu? Det fremgår af et notat, at det er risikoen for begivenheder med superspredning af corona, der ligger til grund for, at diskoteker, spillesteder og natteliv fortsat bør være lukket ned.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Som faglig direktør for infektionsberedskabet i Statens Serum Institut er Kåre Mølbak en af de mest centrale rådgivere for regeringen om coronaepidemien.

Sundhed

I dagene efter en koncert i Hareskov Kirke i marts måned blev 18 ud af 20 sangere fra Lukaskoret syge med symptomer i luftvejene, der pegede stærkt i retning af covid-19. Blandt andet mistede mange af dem smagssansen. Sangerne smittede deres nærmeste familie, og i alt mellem 60 og 70 sygdomstilfælde kan knyttes til koncerten.

Koncerten kan meget vel være et eksempel på en af de begivenheder med superspredning, som Staten Serum Institut, SSI, gennem de seneste måneder i stigende grad ser som den måske vigtigste driver for epidemien, og det er netop risikoen for superspredning, som er det faglige grundlag for fagdirektør Kåre Mølbaks opsigtsvækkende melding for snart en uge siden, hvor han frarådede politikerne at køre videre med genåbningens fase 4, der indebærer, at diskoteker, spillesteder og natteliv generelt kan holde åbent. Det er også risikoen for superspredning, der ligger til grund for, at grænsen for større forsamlinger på 100 personer bliver bibeholdt og ikke hævet til 200 som planlagt.

Det fremgår af et notat, som Statens Serum Institut sendte til coronafølgegruppen i Folketinget i sidste uge og som siden blev lagt på instituttets hjemmeside. Det er tre sider langt, bærer titlen ’Opdateret notat vedrørende kvalitativ risikovurdering af diskoteker, spillesteder og natteliv samt større forsamlinger’ og er altså en del af det efterspurgte sundhedsfaglige grundlag for Mølbaks udmelding i tirsdags. Dertil kommer notatet ’Risikovurdering d. 6. august 2020’, hvor SSI vurderer, at »vi er på en stigende epidemikurve med mere udbredt samfundssmitte og geografiske ophobninger i enkelte områder«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts