0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Rasmus Larsen: Kaffen lugter af råd og bræk

17. september 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en dag på arbejde, jeg begyndte at hoste. Jeg sagde til en kollega, at jeg troede, at jeg var ved at blive forkølet.

Det var i maj, kun tre arbejdsdage efter jeg havde ligget syg med noget andet, så det var usandsynligt, at jeg var smittet med covid-19. Jeg gik alligevel hjem og blev testet.

Da testen var positiv, tænkte jeg, at det var løgn. Hvordan kunne jeg være blevet smittet i løbet af bare tre dage? Jeg lavede smitteopsporing på alle, jeg havde været i nærheden af. Det var en seks stykker, men ingen af dem var testet positiv. Jeg aner ikke, hvor smitten er kommet fra.

De næste dage lå jeg som en død fisk i min seng og kunne intet. Jeg havde feber og hoste. Det tog en to-tre dage, så var jeg rask. Det passede godt med, at jeg er 29 år og derfor hurtigt kom mig. Jeg skulle være uden symptomer i to døgn, før jeg gik ud igen. Jeg arbejder som politisk konsulent, så jeg kunne arbejde hjemmefra.

Efter et par dage slog det mig, at jeg ikke kunne smage eller lugte noget. Jeg havde en ost i køleskabet, og jeg tænkte, at hvis jeg ikke kunne lugte den, måtte der være noget galt. Jeg stak næsen helt ned til den. Intet.

Jeg sprøjtede parfume på min hånd, og snusede til det, men kunne overhovedet ikke lugte noget. Jeg søgte på det og kunne i artikler fra udlandet læse, at det var et af de symptomer, man kunne få.

En fem-seks dage efter gik jeg på arbejde igen. Jeg kan huske, at vi fik pizza til frokost. Det var som at tygge i pap. Det var en effektiv slankekur, for jeg mistede lysten til at spise. Jeg var sulten, men al nydelse ved maden var væk.

Det gik op for mig, hvor meget man bruger sin lugtesans. Jeg luftede meget ud og tømte skraldespande for at sikre mig, at der ikke var noget, som kunne lugte råddent.

Der er det særlige for mig, at jeg går meget op i vin og mad. Jeg har tidligere har været vinimportør. Vinsmagning er min hobby. Jeg mødes med nogle venner og blindsmager vin. Så gætter vi, hvad det er. Nu måtte jeg aflyse mine vinsmagninger. Jeg var nervøs for, om jeg ville kunne smage og lugte noget igen. Nogensinde.

Jeg læste om en forsker, som havde fået penge til at forske i tab af smags- og lugtesans i forbindelse med corona. Hende sendte jeg en mail. Hun svarede samme aften, at sanserne hos unge mennesker efter al sandsynlighed ville vende tilbage. Det gjorde mig rolig.

Efter en måned begyndte jeg at kunne lugte og smage igen, men på en underlig måde. Jeg havde den her smag og lugt af benzin i min mund og næse. Det var rimelig træls, men jeg tog det som et godt tegn. Det var en genopbygningstid, og alt ville blive normalt igen.

Det gjorde det efter et par uger. Det var en glæde, at tilstanden ikke var permanent. Mit første glas rødvin var en Brunello, en rødvin fra Italien. Det smagte skønt.

Alt var så normalt i omkring to måneder. Jeg tænkte, at jeg nu var igennem det. Men for et par uger siden skete der noget mærkeligt igen. Som om min lugtesans blev både skærpet og forvrænger nogle ting.

Eksempelvis lugter kaffe råddent og lidt af bræk. Jeg kan lugte det på lang afstand. Hvis min kollega kommer ind og sætter en kaffekop på sit bord, kan jeg pludselig lugte råd. Selv den mindste smule sved efter en cykeltur, som jeg normalt slet ikke ville opfatte, opfanger min næse nu som råddent. Det er, som om min hjerne forstærker og transformerer særlige duftstoffer til noget andet.

En dag lugtede det smørrebrød, vi skulle have til frokost på arbejdet, mærkeligt. »Lugter det ikke af bræk?«, spurgte jeg mine kolleger, men de syntes ikke, at det lugtede underligt.

Det er svært at forstå, hvordan ens sanser kan blive anderledes. Jeg tænker, at det er en periode. Men det var faktisk rarere, da tingene lugtede af benzin.

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden