0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Virolog: Jeg er overrasket over, at smitten har udviklet sig så hurtigt. Men kurven kan knækkes

I dag er 469 mennesker blevet smittet med coronavirus i Danmark. Det er 120 færre end i går, men det skal vi ikke lægge for meget i endnu, forklarer forsker i virologi, der dog har en forventning om, at kurven bliver knækket.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Allan Randrup Thomsen, forsker i virologi ved Københavns Universitet, mener, at de nye restriktioner, som blev præsenteret i fredags, har været nødvendige.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det seneste døgn er 469 nye smittede med coronavirus i Danmark. Tre er døde, og 17 mennesker er blevet indlagt med covid-19.

Og det er positivt, hvis man sammenligner med gårsdagens tal, hvor 589 personer blev testet positive for coronavirus.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, skal vi ikke juble for meget endnu.

»Jeg tør ikke endnu at klappe i hænderne, fordi tallet er faldet sammenlignet med i går. Vi er nødt til at se udviklingen over flere dage for at se, om vi er ved at få styr på smitten igen. Før vi rigtig kan forvente at se en forskel, skal der gå en uges tid«, siger han.

De nye restriktioner skal nemlig have lov til at virke, og det kan tage tid, før tiltagene vil afspejle sig i tallene, forklarer Allan Randrup Thomsen. Vi tester meget mere i øjeblikket, end vi har gjort på noget andet tidspunkt, og derfor kommer tallene til at svinge mere.

»Der er jo altid en vis variation, og man ved jo ikke præcist, hvad der driver folk ind til at blive testet. Vi tester rigtig meget i øjeblikket, så det kan nemt svinge fra dag til dag«, siger han.

Godt med nye restriktioner

Fredag eftermiddag holdt statsminister Mette Frederiksen pressemøde flankeret af repræsentanter fra politi og sundhedsmyndigheder, og her løftede hun pegefingeren og opfordrede danskerne til at ændre adfærd.

Hun præsenterede også en række nye restriktioner. Forsamlingsforbuddet er blevet sænket 50 personer, barer og restauranter skal lukke klokken 22 i hele landet, ligesom man skal bære mundbind på restauranter og barer.

Allan Randrup Thomsen mener, at de nye tiltag var en god idé.

»På pressemødet blev der spurgt ind til, om de nye restriktioner virkelig var nødvendige, men det synes jeg bestemt, at de har været. For at forhindre den udvikling, der kan komme i forsinkelse af stigningen af smittede, er det vældig godt, at der er blevet lavet tiltag«.

Han kan ikke lide den udvikling i smittetallene, vi har set de seneste uger, men han har samtidig tillid til, at kurven bliver knækket. Han forklarer, at han ikke frygter, at vi kommer ind i en situation som i foråret, hvor samfundet blev lukket ned.

Er udviklingen gået hurtigere end forventet?

»Ja, det vil jeg sige. Vi havde forventet, at der ville komme en stigning til efteråret, efter at samfundet var vendt mere tilbage til normalen efter sommerferien. Men jeg synes, at det er gået ret hurtigt, og derfor er det fornuftigt, at man har indført nye restriktioner«.

»Nu skal de have tid til at virke. Det var første aften i går, hvor nattelivet virkelig blev lukket ned, så vi må håbe, at det har en effekt på smittetallene«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts