0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I morgen eller næste uge? Politikere er frustrerede over lang ventetid til test og savner et overblik

Hurtig adgang til test er afgørende for at holde epidemien nede, konstaterer utilfredse politikere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

I Fælledparken i København kan borgere uden symptomer på corona blive testet efter tidsbestilling. I skrivende stund er næste ledige tid lørdag eftermiddag.

Sundhed

Regeringens top og myndighederne har slået det fast gang på gang. Test af tusindvis af danskere for corona er en hjørnesten i kampen for at holde epidemien nogenlunde i ro gennem efteråret og vinteren. Denne infrastruktur med telte, podepinde og analyser er et værn mod en anden bølge af epidemien og kan forhindre nedlukning af samfundet.

Men alligevel har der de seneste uger gang på gang i pressen været historier om lang ventetid på at blive testet for den ny coronavirus. Senest dokumenterede DR med en grundig gennemgang af ventetider i de hvide telte, hvor folk uden symptomer testes, at der de fleste steder var 1-4 dages ventetid og enkelte steder helt op til 5-7 dage. Godt halvdelen af alle tests foretages netop her, hvor også halvdelen af de smittede findes.

De lange ventetider fører til politiske krav om en præcis handlingsplan for udbygning af kapaciteten, en skarpere prioritering af, hvem der skal testes først, samt bedre indsigt i, hvordan ventetiden udvikler sig uge for uge. En af kritikerne er Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

»Det er helt utilfredsstillende. Vi er langt fra målet«, konstaterer hun.

Blixt henviser til den politiske aftale om genåbning af samfundet indgået mellem regeringen og Folketinget. Det fremgår, at det er »en klar målsætning, at 80 procent skal have adgang til covid-19-test inden for 24 timer«. Der står også, at »opstået smitte skal slås ned lokalt, før den breder sig«, hvilket har vist sig umuligt i denne måned, hvor corona har bredt sig til store dele af landet. Især hovedstaden og Nordjylland er hårdt ramt.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere