0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Derfor aflives mink: Bekymrende mutationer, virusfabrikker og parallelle epidemier

Minkskabte mutationer kan skade effekten af kommende vacciner. Derfor skal mink aflives hurtigst muligt, forklarer Statens Serum Institut.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tobias Nicolai
Foto: Tobias Nicolai

Uvisheden om de nye mink-skabte covid-19 mutationer er bekymrende, mener Anders Fomsgaard, der er overlæge ved Virus og Mikrobiologisk Specialediagnostik hos Statens Serum Institut.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mere end én million danske mink skal aflives, og det kan kun gå for langsomt. Coronasmittede mink producerer virus i massevis, som smitter tilbage til mennesker i muterede varianter, der potentielt kan vise sig bekymrende, vurderer Anders Fomsgaard, overlæge ved Virus og Mikrobiologisk Specialediagnostik hos Statens Serum Institut (SSI).

For nylig erkendte Fødevarestyrelsen, at aflivningen af de mange mink gik for langsomt, og minkfarmene får derfor lov til selv at stå for arbejdet.

De specifikke mutationer, man har set i mink, kan potentielt skade effekten af en kommende vaccine, fortæller Anders Fomsgaard, men lige nu er det ikke den primære årsag til, at minkene skal aflives. Det handler i stedet om den mængde og fart, de smittede farme i øjeblikket spreder virus i.

»Den primære årsag til, at man lige nu afliver så mange mink, er, som jeg har forstået det, fordi de smittede minkfarme fungerer som mange små virusfabrikker, der følger en epidemikurve, som stiger eksponentielt. Smitten blandt mink har bredt sig til over hundrede farme, og vi ved ikke, præcis hvordan og hvorfor det er gået så hurtigt – og der følger desværre smitte til mennesker med. Det er bekymrende, også når minkfarmene meddeler, at de har taget alle forebyggende foranstaltninger«, siger Anders Fomsgaard, der understreger, at han ikke har haft del i Fødevareministeriets beslutning om at aflive mink.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere