Mere end én million danske mink skal aflives, og det kan kun gå for langsomt. Coronasmittede mink producerer virus i massevis, som smitter tilbage til mennesker i muterede varianter, der potentielt kan vise sig bekymrende, vurderer Anders Fomsgaard, overlæge ved Virus og Mikrobiologisk Specialediagnostik hos Statens Serum Institut (SSI).
For nylig erkendte Fødevarestyrelsen, at aflivningen af de mange mink gik for langsomt, og minkfarmene får derfor lov til selv at stå for arbejdet.
De specifikke mutationer, man har set i mink, kan potentielt skade effekten af en kommende vaccine, fortæller Anders Fomsgaard, men lige nu er det ikke den primære årsag til, at minkene skal aflives. Det handler i stedet om den mængde og fart, de smittede farme i øjeblikket spreder virus i.
»Den primære årsag til, at man lige nu afliver så mange mink, er, som jeg har forstået det, fordi de smittede minkfarme fungerer som mange små virusfabrikker, der følger en epidemikurve, som stiger eksponentielt. Smitten blandt mink har bredt sig til over hundrede farme, og vi ved ikke, præcis hvordan og hvorfor det er gået så hurtigt – og der følger desværre smitte til mennesker med. Det er bekymrende, også når minkfarmene meddeler, at de har taget alle forebyggende foranstaltninger«, siger Anders Fomsgaard, der understreger, at han ikke har haft del i Fødevareministeriets beslutning om at aflive mink.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her