0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Lukkede Kåre Mølbak Nordjylland uden grund?

Statens Serum Institut var længe bekymret over smitte blandt mink, men først med sidste uges fokus på ringere vaccineeffekt og mutationer skiftede tilgangen. Mange fagfolk forstår ikke, efter de har set data, den del af bekymringen, men vil også af med minkene.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marius Renner
Arkivfoto: Marius Renner
Sundhed

En uge er gået, siden direktør for Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak sagde, at Danmark kunne starte en parallel coronapandemi, som kommende vacciner måske ikke vil virke mod, på grund af fund af minkvarianter af coronavirus i mennesker. Nu står to ting klart.

For det første er det et faktum, at regeringens melding onsdag i sidste uge om, at alle mink i Danmark skal dø, er ulovlig. Derfor er fødevareminister Mogens Jensen (S) ved at blive pelset levende og kæmper for sit politiske liv.

For det andet er det et faktum, at ikke kun SSI, men de fleste eksperter fra ind- og udland er enige om, at 17 millioner særdeles virusmodtagelige mink under en pandemi er uholdbart og problematisk.

Derfor har målet for fagfolk og SSI længe været helt klart: Alle mink skal dø, de enorme virusreservoirer skal væk. Det er ikke nyt, at SSI ser mink som et problem. Eksempelvis laver fagfolkene tre risikovurderinger i september, hvori de beskriver opdagelsen af to særlige minkvarianter af virus fundet i Nordjylland.

Derfor skriver forskere fra SSI og Københavns Universitet i september til Fødevarestyrelsen, at ændringer i virus »kan potentielt resultere i, at flokimmunitet ikke kan opstå, og at vacciner ikke vil virke. Derudover er det påvist, at den minkrelaterede virusvariant efterfølgende danner humane smittekæder i samfundet«. Forskerne fastslår:

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere