0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dystre tal slår fast, at december er den værste måned i epidemien: »Vi var foran i foråret, mens vi i efteråret haltede bagefter«

Mens regeringen forlænger restriktioner, viser tal, at der i december har været rekordmange coronadøde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

En coronapatient bliver vendt rundt af personalet en nat på Intensivafdelingen på Køge Sygehus.

Sundhed

Det har været et mantra fra regeringen og myndighederne gennem hele epidemien med corona: Vi skal undgå, at smitten rammer dem, som dårligst kan tåle den nye virus. Det er samfundets ældste og borgere med kroniske sygdomme.

Lige nu er det dem, som bliver indlagt på hospitalerne i hobetal. Det er dem, som kommer i respirator, når de ikke længere selv kan trække vejret. Og det er dem, der afgår ved døden og får trukket et lagen over sig, mens stilheden sænker sig omkring dem. Vi har hørt Mette Frederiksen sige, at et styrende princip i kampen mod epidemien er at forhindre døden, og som statsministeren sagde på et pressemøde i marts i epidemiens forår, så er hvert dødsfald en »tragedie«.

Målt ud fra det parameter har december været bedrøvelig. På intet tidspunkt under epidemien har der været så mange coronarelaterede dødsfald som i sidste måned af 2020. Allerede inden året er omme, champagnen drukket, og raketten skudt til himmels, har antallet af dødsfald overhalet den hidtil værste måned, april, hvor der var 353 coronadøde. I december har der indtil videre været 378 – og det er vel at mærke uden data for årets sidste tre dage. Dermed ender månedens tal efter alt at dømme over 400, og december vil tegne sig for en tredjedel af samtlige coronadødsfald siden marts, da epidemien krævede sine første ofre.

Det er i det lys, at man skal se regeringens beslutning om at forlænge nedlukningen med 14 dage og råde borgerne til en så beskeden fejring af nytår som muligt.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere