0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Regnefejl fra Unicef: Danske babyer bliver alligevel ikke 102 år

Unicef estimerer, at danskere født i 2021 bliver cirka 94 år. Børn i 24 andre lande forventes at blive ældre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyfødte danskere kan i gennemsnit forvente at blive 93,7 år gamle, viser et estimat fra FN-børneorganisationen Unicef. Dermed kan årets nytårsbørn formentlig forvente at leve længere end både deres forældre og bedsteforældre kommer til. Tidligere har Unicef ellers meldt ud, at danskere født i 2021 kunne forvente at blive 102 år, men organisationen oplyser nu, at man har fundet en betydelig regnefejl i sine egne forudsigelser af, hvor længe børn født over hele verden i 2021 i gennemsnit kan forvente at leve.

»Det er dybt beklageligt«, siger Unicef i en mail til Ritzau om historien, der blev omtalt af flere danske medier i begyndelsen af året.

I visse tilfælde har FN-organisationen regnet forkert med over 20 år. Det fremgår af en revideret liste over verdens forskellige lande.

Men selv om Danmark ofte placerer sig højt på statistikker over levevilkår, ligger 24 lande foran os på listen over forventet levealder. Således kan nyfødte i lande som Australien, Schweiz, Frankrig, Sydkorea og Spanien forvente at leve længere end i Danmark.

Til gengæld placerer Danmark sig omtrent side om side med vores nordiske naboer.

Nyfødte i Sverige, Norge og Finland kan således i gennemsnit forvente at blive henholdsvis 93,5, 93,3 og 93,6 år gamle ifølge Unicef.

Gennemsnitslevetid på 82 år

Unicef anslår, at der over hele verden vil blive født omkring 140 millioner børn i 2021. Det anslås, at de tilsammen vil få en gennemsnitlig levealder på 82 år.

»De børn, der bliver født i dag, kommer ind i en verden, der ser helt anderledes ud end for et år siden«, siger Unicefs direktør, Henrietta Fore, med henvisning til coronapandemien, der har medført en global økonomisk nedtur, stigende fattigdom og voksende ulighed.

»Et nyt år bringer muligheden for at gentænke verden. Børn født i dag kommer til at arve den verden, vi bygger til dem«, tilføjer hun.

I bunden af Unicefs liste over forventet levealder ligger lande som Tchad og Den Centralafrikanske Republik. Her forudses en forventet levealder for årets nyfødte på omkring 61 år.

ritzau

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts