0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsker: Her er det mest sikre symptom på, at du sandsynligvis har corona

To store internationale studier peger på, hvad du skal holde øje med.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Sundhed

Mistet lugtesans er det sikreste symptom på, at man med stor sandsynlighed er smittet med covid-19.

Det viser to store internationale studier i tidsskriftet Chemical Senses, skriver Videnskab.dk.

»Risikoen for, at du har covid-19 ved pludseligt lugtetab, er så stor, at man bør betragte sig selv som smittet, indtil det modsatte er bevist«, siger Alexander Wieck Fjældstad, læge og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, der står bag den danske del af undersøgelsen, til Videnskab.dk.

Derfor opfordrer Alexander Wieck Fjældstad til, at man skal gå i isolation, hvis man har mistet lugtesansen og ikke kan få en test med det samme.

Der er oftest ikke bare tale om en let nedsat lugtesans, når man har covid-19. Rigtig mange mister deres lugtesans fuldstændig, og det er ikke givet, at den kommer tilbage.

På en skala fra 0 til 100 var det gennemsnitlige tab af lugtesans oppe på 79,9, viser et af de to nye studier.

Det betyder, at du reelt nærmest ikke kan lugte noget – din lugtesans forsvinder stort set, fortæller Alexander Wieck Fjældstad.

Mange mister også smagssansen

Studiet viser også, at halvdelen af patienterne ikke havde fået deres lugtesans tilbage, 40 dage efter de var blevet raske.

Udover lugtesansen taber mange covid-patienter også smagssansen og den øvrige følesans i munden.

Smagssansen bliver i gennemsnit reduceret op til 69,0, og den øvrige følesans i munden op til i gennemsnit 37,3 på en skala fra 0 til 100, viser de nye studier.

De to nye studier bygger på spørgeskemaundersøgelser oversat til 23 sprog og besvaret af over 4.500 deltagere på tværs af en række lande.

ritzau