0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Epidemien er trykket helt i bund. Nu kommer der et pres for at genåbne

Ingen havde drømt om en så positiv udvikling i coronatallene. Kontakttallet er 0,6. Bedre end i selv det mest optimistiske scenarie fra Statens Serum Institut. Så nu presser et centralt spørgsmål sig på.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

Nedlukningen af samfundet har været effektiv. Vi har kontakt med færre mennesker, og virus har svære kår.

Sundhed

Knap var det nye år skudt i gang, før statsminister Mette Frederiksen 5. januar slog en dyster tone an på grund af en ny virusvariant, der er omkring 50 procent mere smitsom end dem, vi hidtil har bokset med, og som spreder sig herhjemme efter at have skabt kaotiske tilstande på hospitaler i England og Irland.

»Hvis vi ikke lykkes med at forsinke mutationen, så vil den medføre flere indlæggelser på sygehusene. Flere alvorlige sygdomsforløb. Flere vil risikere at dø, og vores sundhedsvæsen vil komme under et endnu større pres, end det allerede er«.

»Derfor er vi igen i en rigtig alvorlig situation«, sagde regeringschefen og sænkede forsamlingsforbuddet til fem personer og opfordrede os alle sammen til at se så få som muligt og aflyse alle aftaler, der kan aflyses.

Spørgsmålet er så, hvordan det ser ud her to uger senere. Hvis man sammenligner de aktuelle tal med de mulige scenarier for udviklingen, som Statens Serum Institut lagde frem 5. januar, står det klart, at ingen havde drømt om, at vi allerede nu ville stå i en så fordelagtig situation. Det såkaldte kontakttal er beregnet til 0,6. Det er bedre end selv i det mest optimistiske scenarie, som SSI havde fantasi til at forestille sig. Tallet betyder kort sagt, at epidemien ganske som i foråret 2020 er ved at blive kvalt. Vi har så lidt kontakt med andre, at virus kæmper desperat for at finde nye værter. Et kontakttal på 0,6 betyder, at 100 smittede giver virus videre til 60 andre i løbet af fem dage. Disse 60 smitter 36, som så igen smitter 22. Hvis det fortsætter, forsvinder epidemien over tid.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere