0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er kold kaffe lige så sundt som varm?

Bente Klarlund svarer på spørgsmål fra læserne. Denne gang om kaffe.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lizzie Christesen: Jeg drikker kun kold kaffe, eventuelt fra dagen før, og cirka 9 kopper. Har jeg fortsat glæde af koffein, eller gælder det kun for varm kaffe?

Bente Klarlund Pedersen: Forskningen viser, at daglig kaffedrikning er forbundet med en let reduceret risiko for type 2-diabetes, demens, blodpropper og Parkinsons. To meget store studier finder, at jo mere kaffe man drikker, desto lavere er risikoen for tidlig død. Man finder, at kaffen har de positive effekter, uanset om man drikker koffeinholdig eller koffeinfri kaffe, så det er ikke koffeinen, der kan forklare sundhedseffekten.

Drikkevarer med koffein, f.eks. kaffe eller cola, har en opkvikkende effekt, uanset om drikken er varm eller kold.

Det er individuelt, hvor hurtigt vi omsætter koffeinen, men temperaturen er ikke afgørende. Koffein nedbrydes fortrinsvis i leveren af enzymet cytochrom P4501A2 (CYP1A2), men den samlede omsætning er kompleks. Omkring halvdelen af os har en hurtig variant og kan derfor hurtigere nedbryde koffein, mens den anden halvdel omsætter koffeinen langsomt og har søvnproblemer, hvis de drikker kaffe sent på dagen. Med alderen bliver vi dårligere til at omsætte koffein. Graviditet, p-piller, leversygdomme og nogle lægemidler, f.eks. midler mod depression, forlænger ligeledes koffeins halveringstid.

Men hverken kaffens sundhedseffekt eller koffeinens opkvikkende effekt afhænger altså af kaffens temperatur.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce