0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bente Klarlund: Venter der os en dyr regning, når det gælder vores fysiske og mentale helbred på den anden side af coronaen?

Virus har vist os, at vi har behov for et sundhedsvæsen, der har en vis overkapacitet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er altid nemt at være bagklog, men her til lands er det faktisk gået ret godt med at håndtere selve coronaen: Hurtig nedlukning, nye vaner, megainvestering i testning og adgang til vacciner har haft effekt.

Tiden er imidlertid inde til at se det faktum i øjnene, at coronavirussen er kommet for at blive. Vaccinerne kommer næppe til at udrydde coronaen. Virus er jo spredt over hele planeten, og vi har helt sikkert ikke set de sidste mutationer. Nye varianter vil vinde indpas i de kommende år, og helt nye virustrusler vil opstå, indtil vi fatter, at uberørt natur, biodiversitet, bedre dyrevelfærd og bedre sundhedssystemer er det, der globalt set skal redde os fra pandemiernes hærgen i fremtiden.

Når det gælder covid-19, er jeg dog ikke vanvittigt foruroliget på kort sigt, for vi ved, at det hjælper at lukke ned, holde afstand og øge hygiejnen. Nye teknikker gør det muligt løbende at justere vaccinerne. Men der er behov for et nyt mindset: Coronavirussen vil aldrig helt forsvinde. Så vi må lære at leve med den.

Og det bliver ikke blot et spørgsmål om at udvikle nye vacciner. Vi er også nødt til at indse, at vi har behov for et sundhedsvæsen, der har en vis overkapacitet. Og det har vi mildt sagt ikke i dag efter årtiers beskæringer. Ganske vist leverer hospitalerne på imponerende vis behandling på et højt niveau af alle patienter med alvorlig covid-19-infektion. Men det er ikke uden omkostninger. Vi hører om folk med anden alvorlig sygdom, som burde indlægges, men ikke bliver det. Det kan være patienter med hjertesygdom eller kræft, der kommer for sent i behandling. Det kan være diabetikere, der ikke kommer til kontrol, og hvis syn er i fare, eller knæoperationer, der måske nok kan udskydes et par måneder, men hvor forsinkelsen kan medføre tab af erhvervsevne og livskvalitet. Og så er der spørgsmålet om vores livsstil. Formår vi for alvor at kompensere for den manglende hverdagsmotion? Eller venter der os en dyr regning, når det gælder vores fysiske og mentale helbred?

Statsministeren sagde ved første nedlukning, at ét dødsfald af corona er et for meget. Jeg er enig i, at vi skal redde liv, hvor vi kan. Men det er problematisk, hvis omkostningen for at reducere coronadødsfald er, at flere dør af anden alvorlig sygdom. Det kan et mere ressourcestærkt sundhedsvæsen råde bod på.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere