0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Bente Klarlund: Hvad nu, hvis man bliver smittet kort efter første vaccinestik?

Bente Klarlund besvarer spørgsmål om sundhed. Denne gang om vaccination og covid-19.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Hvis man bliver smittet med covid-19 kort efter første dosis vaccination, annullerer kroppen ikke virkningen, men andet stik udsættes.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Marianne B.: Hvad nu, hvis man uden at vide det er smittet med covid-19 på det tidspunkt, hvor man bliver vaccineret? Eller bliver smittet inden for de første to-tre uger efter første stik? ’Annullerer’ kroppen så vaccinens effekt? Eller skabes der anden sundhedsskadelig ravage i kroppen?

Bente Klarlund Pedersen: Hvis man er smittet med covid-19, men ikke har symptomer, kan det skyldes, at man kun er blevet smittet med en lille virusmængde. Man regner med, at immunsystemet i sådanne tilfælde reagerer mere afdæmpet, end hvis man er smittet med en stor virusmængde og har symptomer på covid-19.

Bliver man vaccineret, selv om man har covid-19 i kroppen, vil det næppe gøre den store forskel, men teoretisk set vil immunresponset på vaccinen være kraftigere, og man kan derfor – igen teoretisk set – opleve at få flere bivirkninger af vaccinen.

De officielle anbefalinger fra Statens Serum Institut er følgende: Tidligere påvist covid-19: Vaccination kan tilbydes tidligst en måned efter overstået sygdom. Aktuel bekræftet covid-19: Vaccination kan tilbydes tidligst en måned efter overstået sygdom. Aktuel formodet covid-19 (afventer test): Vaccination udskydes, indtil der foreligger et testsvar. Hvis svaret er negativt, og personen er uden symptomer, kan vaccination tilbydes. Hvis der opstår symptomer, og/eller testen er positiv, bør vaccination udskydes til en måned efter overstået sygdom.

Aktuel nær kontakt (afventer test): Vaccination bør udskydes, indtil der foreligger et testsvar fra dag seks eller senere. Hvis svaret er negativt, og personen er uden symptomer, kan vaccination tilbydes. Hvis der opstår symptomer, og/eller testen er positiv, bør vaccination udskydes til tidligst en måned efter overstået sygdom og derefter gives så hurtigt som muligt. Afventer testsvar af anden årsag (dvs. testes ikke på baggrund af symptomer eller som følge af definition som nær kontakt): Der kan tilbydes vaccination, selv om testsvar afventes.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter