0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Første sympatistrejke er en realitet: Sosu'er i Silkeborg nedlægger arbejdet

Sygeplejerskerne får nu støtte fra en gruppe sosu’er i Silkeborg, der allerede onsdag nedlægger arbejdet i sympati. Forsker har ikke set noget lignende tidligere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marcus Emil Christensen
Foto: Marcus Emil Christensen

Flere sygeplejesker har strejket, selv om konflikten formelt set er afsluttet. Her er det på Rigshospitalet i København. Nu har en gruppe sosu'er i Silkeborg besluttet at følge trop i sympati.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere faggrupper viser nu offentligt deres støtte til sygeplejerskernes ulovlige arbejdsnedlæggelser, skriver Radio4. En Facebook-gruppe for sosu’er har på 14 dage fået 5000 medlemmer. Allerede onsdag nedlægger sosu’erne arbejdet på Toftevang Plejecenter i Silkeborg Kommune. Det fremgår af et opslag i Facebook-gruppen.

Charlotte Marie Høj, social- og sundhedsassistent og stifter af gruppen ’Sosu-assistenter og sosu-hjælpere støtter sygeplejerskerne’, mener, det er på tide, at forholdene for både sygeplejersker, sosu-assistenter og sosu-hjælpere ændres:

»Jeg tror, det er tiden til, at befolkningen og politikerne begynder at vide, at der er noget helt galt i vores felters system. Der mangler utroligt meget uddannet personale, vi har travlt og kan ikke følge med. Det er sygeplejerskerne ikke alene om, så deres budskab er vi fuldstændig enige i«, siger Charlotte Marie Høj til Radio4.

Forsker har ikke set noget lignende

Arbejdsnedlæggelserne i Silkeborg får ingen opbakning fra FOA.

»Det kan vi ikke støtte op omkring, men vi forstår frustrationen«, siger Torben Hollmann, sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA, til Radio4.

»Hvis man nedlægger arbejdet, hvor det er overenskomststridigt, så kan vi ikke støtte op om det. Det er den måde, vi arbejder på og den aftale, vi har lavet i den danske model«, siger han.

I Danmark er der ikke tradition for sympatistrejker af denne karakter. Det fortæller Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet. Han siger til Radio4, at han aldrig har set noget lignende før:

»Det er fuldstændig uden fortilfælde, at arbejdsnedlæggelser på den måde spreder sig til andre faggrupper. Vi har set støtteerklæringer og lignende før, men aldrig arbejdsnedlæggelser i sympati«.

Politiken.dk

Læs mere: