cannabis. Bedrocan BV har i mere end ti år solgt produkter med rå cannabis til Hollands stat. Og snart til Danmark. Foto: 'Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis'
Foto: 'Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis'

cannabis. Bedrocan BV har i mere end ti år solgt produkter med rå cannabis til Hollands stat. Og snart til Danmark. Foto: 'Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis'

Sundhed

Staten skal sælge euforiserende cannabis til alvorligt syge

Veldyrket, statsstøttet og godkendte topskud fra cannabisplanten skal hjælpe patienter i ny forsøgsordning. »Pragmatisk løsning«, siger ekspert.

Sundhed

Rå grønne topskud med euforiserende effekt fra cannabisplanten i en hvid medicinplastbøtte udleveret på et apotek.

Det bliver fra 1. januar 2018 en realitet for en række danske patientgrupper, der lider af eksempelvis stærke smerter og sklerose.

Der har været uklarhed om, præcis hvilke former for cannabisprodukter en ny forsøgsordning med såkaldt medicinsk cannabis skal indeholde. En fireårig forsøgsordning, som alle partier på Christiansborg – undtagen Enhedslisten og Konservative – vedtog tidligere på ugen.

Det er på samme måde, som narkomaner i dag kan få lægeordineret heroin

Politiken kan i dag afsløre, at der er tale om egentlig rå topskud fra cannabisplanten med forskellige niveauer af det euforiserende aktive stof THC. De danske myndigheder lægger op til at købe cannabisprodukter hos den statsgodkendte producent i Holland, Bedrocan BV.

»Det er på samme måde, som narkomaner i dag kan få lægeordineret heroin, men hvor vi ikke ønsker, at heroin og morfin for eksempel bliver allemandseje«, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, der er en af de politikere, der har presset på for at få den fireårige forskningsordning gennemført.

I dag findes tre godkendte lægemidler med udtræk fra cannabisplanten, også de euforiserende dele, hvoraf den ene er markedsført herhjemme. Derudover fremstiller to danske apoteker særlige olier og kapsler med de aktive stoffer.

Men visse patientgrupper finder ikke de lovlige cannabisprodukter tilstrækkelig virkningsfulde og har følt sig tvunget ud på det illegale marked. Det er disse patienter, landets politikerne nu vil hjælpe.

»Herved kan nogle af de patienter, der selvmedicinerer med ulovlige produkter, få et lovligt alternativ, ligesom anvendelsen kan ske i mere sikre rammer«, står der i den politiske aftaletekst.

Professor ved Center for Rusmiddelforskning Mads Uffe Pedersen kalder forsøgsordningen fornuftig:

»Politikerne har ret i, at nu må vi se pragmatisk på det her, og har derfor truffet en pragmatisk beslutning«, siger han.

»Der er ingen tvivl om, at der er syge mennesker, der ud fra en erfaringsbaseret tilgang – som lægerne ikke kan lide – har god gavn af cannabis. Derfor synes jeg også, at de skal kunne bruge det uden at skulle ud på det illegale marked og føle sig kriminaliseret«, siger han.

En af dem er skleroseramte Dorte Gravgaard, der fortæller, at hun følte sig som en forbryder, da hun første gang ville dulme de stærke smerter med en joint.

Lægemiddelstyrelsen peger på, at patienter med multipel sklerose, rygmarvsskade og kroniske smertepatienter – hvor anden behandling er utilstrækkelig – kan være målgrupper i forsøgsordningen.

De rå euforiserende topskud skal ordineres af en behandlende læge med udførlig begrundelse i patientens journal. Det kan indtages i te eller via en speciel fordamper – hvis ikke det ryges.

Ifølge Mads Uffe Pedersen er potentialet for afhængighed ved brug af cannabis »slet ikke i nærheden af hverken alkohol, heroin, kokain eller nervemedicinen benzodiazepiner«.

Den hollandske producent Bedrocan BV, som den danske stat ifølge Politikens oplysninger vil købe produkter fra til forsøgsordningen, fremstiller i dag seks forskellige typer rå cannabisprodukterunder kontrollerede forhold uden brug af plantegift og med fjernelse af mikroorganismer.

Ifølge et notat fra Lægemiddelstyrelsen er Bedrocan BV’s produkter dog ikke lægemidler.

»Ingen af Bedrocan BV’s produkter har en markedsføringstilladelse – heller ikke i Holland – det vil sige, at de ikke er godkendt som lægemidler«, skriver Lægemiddelstyrelsen, der er Sundhedsministeriets faglige rådgiver.

Det skyldes, at produkterne hverken er produceret og undersøgt i tilstrækkelig grad til at kunne blive godkendt og markedsført »i henhold til de almindelige krav til lægemidler«. De krav, der normalt stilles til produkter, der kaldes et lægemiddel, findes ikke for rå cannabis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce