huller? Tandlægerne understreger, at fluortandpasta er den væsentligste årsag til, at færre i dag har huller.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)/POLFOTO

huller? Tandlægerne understreger, at fluortandpasta er den væsentligste årsag til, at færre i dag har huller.

Sundhed

Tandlæger advarer mod trend med fluorfri tandpasta

Fluortandpasta er vigtigt i kampen mod huller. Alligevel oplever tandlæger, er mange vælger fluorfri tandpasta.

Sundhed

Terapeut Pia Birk laver selv sin tandpasta af økologisk kokosolie, natron og 30 dråber pebermynteolie.

Hun er blot en blandt mange danskere, der selv laver sin tandpasta, så de undgår den fluor, tandlægerne ellers anbefaler. 28 procent af tandlægerne oplever hjemmelavet eller naturtandpasta uden fluor som et stigende problem blandt patienterne.

Det viser en rundspørge, som Politiken har fået foretaget blandt 589 af Tandlægeforeningens medlemmer. 71 procent af dem har i deres klinik haft patienter med huller i tænderne – patienter, som bruger hjemmelavet tandpasta.

»Det er alarmerende, når flere og flere anvender de hjemmelavede naturtandpastaer uden fluor, da det over tid vil være negativt for deres tandsundhed«, siger formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisberg.

Det overrasker mig, at det er så udbredt

»Den samlede faglige ekspertise worldwide fastslår, at det er hamrende effektivt og fuldstændig uskadeligt at bruge tandpasta med fluor, og det synes jeg, man bør lytte til. Men naturtandpasta rammer nok den her helsebølge, vi ser overalt, hvor man fravælger noget, der beviseligt er sundt, fordi man tror eller føler, det er usundt«, siger han.

Freddie Sloth-Lisberg understreger, at det naturligvis er folks eget valg, og at man kan få huller også med fluortandpasta – sandsynligheden er bare mindre.

Fluortandpasta forebygger huller, fordi det gendanner emalje, lammer bakteriers evne til at omsætte sukker i munden til syre og styrker tænderne generelt.

Fluor findes naturligt i både mad og vores drikkevand, men ifølge tandeksperter øges fluorkoncentrationen, når vi også får det fra tandpasta, og så virker det mere effektivt sammen med tandbørstning.

En global trend

Professor i cariologi (huller i tænderne, red.) Svante Twetman, Odontologisk Klinik på Københavns Universitet, kalder naturtandpasta en »global trend«.

»Men det overrasker mig, at det er så udbredt, og at patienterne ikke kobler det til cariessygdom«, siger han.

Undersøgelsen viser også, at hver tredje tandlæge »i stigende grad« føler, at deres autoritet og viden om tænder, mundhygiejne og tandsundhed bliver betvivlet.

På verdensplan har langt over 100 solide videnskabelige studier konkluderet, at fluortandpasta medfører færre huller i tænderne over tid sammenliget med tandbørstning uden fluor. Derfor må forskere ikke længere lave nye videnskabelige studier, hvor folk fratages fluortandpasta, forklarer professoren.

»Brugen af fluortandpasta ses helt entydigt som ’best clinical practice’, og derfor er det ikke etisk forsvarligt at tilbageholde fluortandpasta fra personer i videnskabelige forsøg«, siger Svante Twetman.

LÆS ARTIKEL

Ligesom vand er livsvigtigt og sundt, men i enorme mængder dødeligt, på samme måde er det med flourtandpasta, forklarer lektor Alan Richards, Sektion for Tandsygdomslære, Aarhus Universitet.

»Det er ikke den farlige fluorgasart, der kommer i tandpasta, men natriumflorid, der er helt ufarligt i de mængder, som vi bruger. Men alt kan jo blive sundhedsskadeligt, hvis vi indtager det i enorme mængder«, siger han.

Spiser du en hel tube på fem minutter, får du ondt i maven, men du hverken dør eller bliver permanent skadet

Spiser et helt lille barn to tuber tandpasta er det livsfarligt, mens voksne skal indtage fluortandpasta i langt større mængder, før det bliver et sundhedsproblem.

»Spiser du en hel tube på fem minutter, får du ondt i maven, men du hverken dør eller bliver permanent skadet. Og hvem spiser også en hel tube på en dag?«, spørger Alan Richards.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tandlægerne understreger, at fluortandpasta er den væsentligste årsag til, at færre i dag har huller.

»Derfor det er bekymrende, at den gode tandsundhed, som vi har fået i den vestlige verden gennem 40-50 år på grund af netop fluor i tandpasta, kan sættes over styr«, siger Freddie Sloth-Lisberg.

Bettina Ørsnes Larsen fra Miljøstyrelsen siger, at fluorstoffet i tandpasta er et andet kemisk stof, end de fluorstoffer fra eksempelvis pizzabakker, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Professor i miljømedicin Philippe Granjean, SDU, kæmper forskningsmæssigt mod de farlige fluorstoffer, men børster selv tænder i fluortandpasta. Grandjean synes, at »det er en rigtig dårlig ide« at bruge hjemmelavet fluorfri tandpasta.

»Når man skyller ud efter tandbørstning, sidder en smule fast på emaljen og hjælper til at beskytte mod caries. Den smule, der er i resten af mundhulen, er så lidt, at det er mindre, end hvis man spiser en sardin eller drikker en slurk Ramlösa«, siger professor Philippe Grandjean.

Politiken fik Tandlægeforeningen til elektronisk at spørge 934 tandlæger, der var samlet til cariessymposion for to uger siden. 589 tandlæger besvarede de tre spørgsmål.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce