Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naboens røg forurener dit hjem

En luftrenser i rygerlejligheden kan fjerne halvdelen af røgen.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten 10 procent af cigaretrøgens ultrafine partikler havner hos overboen.

Dermed udsættes danskere for en potentiel helbredsrisiko, fastslår eksperter, skriver metroXpress.

Det er Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), der i en ny undersøgelse dokumentere omfanget af naborøg - altså den tobakrøg der siver igennem huller og sprækker fra en lejlighed til naboen, over- eller underboen.

Når der ryges bare to cigaretter samtidig i rygerlejligheden, når partikeltætheden hos overboen op på 18.000 ultrafine partikler/kubikcentimeter.

Kender ikke risikoen
»Det svarer til, at overboen bor midt på en meget trafikeret og partikelforurenet vej, og bliver der røget flere cigaretter, vil partikelkoncentrationen hos overboen stige eksponentielt,« siger seniorforsker Alireza Afshari, som har stået i spidsen for undersøgelsen, til metroXpress.

Naborøg kan ifølge eksperter udgøre en helbredsrisiko.

»Det kan påvirke helbredet, men det er vanskeligt at vurdere risikoen, fordi vi ikke ved, hvilken kemisk sammensætning partiklerne har. Men vi ved, at kvinder, der bor sammen med en ryger, har øget risiko for lungecancer og hjerte-kar-sygdomme, og at børn har øget risiko for at udvikle astma,« siger Torben Sigsgaard, læge og professor ved Aarhus Universitet, til metroXpress og fortsætter:

»Vi har været alt for lidt opmærksomme på det her tidligere. Det er meget interessant, at vi nu kan se, at et lejlighedskompleks fungerer som en harmonika, og at det nu er bevist, at overboen til en ryger får glæde’ af hans cigaretrøg. Man skal ikke gå i panik, men det vil være en god idé at lave gennemtræk i lejligheden i fem minutter en gang i timen,« siger Torben Sigsgaard.

En luftrenser kan afhjælpe problemet
»Der findes ikke nogen nedre grænse for skadelighed med hensyn til udsættelse for tobaksforurenet luft. Nu er det slået fast, at en del af naboens røg havner i andres hjem. Det åbner for, at ofrene nu kan tale åbent om de problemer og bekymringer, det giver at være udsat for tobaksrøg i de mange timer, man opholder sig i sit hjem,« siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmesen til metroXpress og opfordrer politikerne til at indføre nye byggetekniske standarder, der kan minimere naborøg.

Undersøgelsen viser, at beboerne selv kan gøre en del for at minimere problemet - udover at stoppe med at ryge indenfor.

En luftrenser i rygerens lejlighed eller hos overboen kan nemlig ifølge SBI’s undersøgelser reducere koncentrationen af skadelige partikler hos overboen med 40-50 procent.Tætning af lejlighederne har formentlig også en effekt.

Det er Statens Byggeforskningsinstitut nu ved at undersøge nærmere, men forskernes forventning er, at tætning er mindre effektivt end luftrensere, da det er meget vanskeligt at tætne alle utætheder mellem lejlighederne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden