Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Markedskontrollen, som Sikkerhedsstyrelsen står for, og den kontrol, som firmaerne selv foretager, gør, at man roligt kan købe fyrværkeri, mener branchen, selv om tre firmaer netop er afsløret i at importere giftigt fyrværkeri.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fyrværkeri-branchen lover bedre kontrol af farligt stof

Næste år skal test i Kina sikre mod sundhedsskadeligt stof i dansk fyrværkeri.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Miljøstyrelsen i dag kunne afsløre, at tre ud af otte importører havde indkøbt batterier med det stærkt skadelige stof HCB, er det meningen, at danskerne roligt skal kunne købe fyrværkeri.

Sådan lyder meldingen fra Fyrværkeriforeningens formand, Karsten Nielsen.

»Markedskontrollen, som Sikkerhedsstyrelsen står for, og den kontrol, som firmaerne selv foretager, gør, at man roligt kan købe fyrværkeri«, siger Karsten Nielsen.

LÆS ARTIKEL

Det gælder også fyrværkeri fra de tre firmaer, som importerede det HCB-holdige fyrværkeri: Bright Star Fireworks, Fyrværkerieksperten og Kjeld Nørgård Jørgensen.

»Alle importører skal jo have licens til at importere, og i den forbindelse skal Sikkerhedsstyrelsen godkende deres testprocedurer. Så alle firmaer gør det, de skal. Men derfor kan det ske, at noget smutter igennem nettet«, siger Karsten Nielsen.

Han understreger, at det er en kompleks sag at teste for stoffet og stille krav på det kinesiske marked, hvor de danske indkøbere kun står for en brøkdel af eksporten.

LÆS ARTIKEL

Derfor har branchen allieret sig med Force Technology - et organ, som skal sikre en effektiv kontrol af fyrværkeri i Kina – før produkterne eksporteres til det danske marked.

»Danmark er blot et af få lande, der specifikt gennemfører kontrol for at afsløre HCB. Men den danske fyrværkeribranche fylder ikke meget på verdensmarkedet, og vi kan ikke løse problemet uden at få mere hjælp fra politisk side. Derfor glæder det os i brancheforeningen, at Miljøstyrelsen nu har oplyst, at der fra dansk side tages skridt til at bringe sagen op i EU. Det kan øge den internationale opmærksomhed omkring fortsat brug af HCB, så der også i Kina sættes mere fokus på stoffet«, siger Karsten Nielsen.

LÆS ARTIKEL

I de tre batterier blev der fundet meget små mængder HCB - det vil sige 0,03 gram - men det er for meget efter de internationale regler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden