Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Blødgørere i plastik er forbudt i produkter til småbørn, men sniger sig alligevel ind i hjemmet via andre produkter som møbler, voksduge eller børnetasker, viser nye undersøgelser.
Foto: MARIA FONFARA

Blødgørere i plastik er forbudt i produkter til småbørn, men sniger sig alligevel ind i hjemmet via andre produkter som møbler, voksduge eller børnetasker, viser nye undersøgelser.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsskadelige ftalater påvirker dit indeklima

Møbler, bruseforhæng og gulvbelægning kan afgive hormonskadende stoffer.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blødgørere til plastik kan gøre det sværere at få børn og øger risikoen for tidlig pubertet. Og så er de samtidig at finde i mange af de plastikvarer, som vi omgiver os med i vores hjem.

Samt i plastiksandaler, badebassiner og andre produkter til børn. Det viser undersøgelser som Miljøstyrelsen har foretaget i samarbejde med Teknologisk Institut.

Stofferne, som kaldes ftalater, er blandt andet fundet i møbler med kunstlæder, badeforhæng, voksduge og pilatesbolde. Miljøstyrelsen har ikke frigivet navnene på de produkter, der indeholder en eller flere af ftalaterne DIBP, DEHP, DBP og BBP. Men det står blandt andet klart, at ni ud af femten kunstlædermøbler har de skadelige stoffer i sig.

»Undersøgelserne viser, at varer af blød plastik stadig er med til bidrage til den samlede belastning af ftalater, som vi er udsat for. For nogle ftalater er det bevist, at de virker hormonforstyrrende, andre er mistænkt for det samme«, siger Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed, som i dag sender information ud om de nye undersøgelser.

GUIDE

Stoffer aflejrer sig i støvet
Blødgørerne afgives fra møbler og andet indbo, og kommer til at aflejre sig i luften og i støv. De hormonforstyrrende stoffer har længe været under beskydning, fordi forskere mistænker dem for at øge risikoen for barnløshed, skader på især drengefostres kønsorganer samt for tidlig pubertet blandt især piger.

Miljøstyrelsens test viser, at ingen af de ftalatholdige varer indeholder så store mængder, at de rammes af forbud. Alligevel bekymrer de nye fund Forbrugerrådets miljøpolitiske medarbejder, Claus Jørgensen.

»Der er tale om fire særdeles potente stoffer, som har været på EU's kandidatliste over særligt farlige stoffer. Og som virksomhederne i nærmeste fremtid ifølge EU's regler skal ansøge om at få lov at bruge. Selv om Miljøstyrelsens undersøgelser viser, at man udsættes for ganske små mængder per produkt, så er det den samlede effekt , vi er bekymrede for«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Han opfordrer politikerne til at indføre et egentligt forbud mod at bruge ftalater i de produkter, der kan laves med alternative stoffer.

»Det er meget problematisk, at stofferne stadig er så udbredt. Forskningen viser, at der er god grund til at være forsigtig«, siger Claus Jørgensen.

Undgå pvc i hjemmet
Som forbruger kan det være nærmest umuligt at vide, om ens møbler eller andre varer indeholder ftalater, forklarer Jacob Sørensen.

»Mange tror, at man kan lugte ftalater, men det kan man ikke. Hvis man er bekymret, kan man så vidt muligt undgå plastiktypen pvc og at spørge sig for, før man køber en vare. Bed for eksempel forretningen om at oplyse, om der er ftalater i den ting, du gerne vil købe, hvis du vil være sikker«, siger han.

Pvc er den plastiktype, der oftest bliver blødgjort med ftalater.

LÆS ARTIKEL

Har du allerede varer i hjemmet, som du er usikker på, kan du også forsøge at kontakte producenten og få svar på, hvad de er fremstillet af.

Rengøring og udluftning er gode metoder til at holde den indendørs forurening med skadelige stoffer på et minimum. Informationscenter for Miljø og Sundhed anbefaler at man lufter ud med gennemtræk tre gange fem minutter i døgnet.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden