Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mathias Christensen
Foto: Mathias Christensen
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkassen: Er der farlige stoffer i ungernes metal-madkasser?

Sekretariatschef ved Miljø og Sundhed (IMS) Berit Asmussen svarer på spørgsmål fra læserne

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Agnete. Indeholder drikkedunke og madkasser lavet af metal sundhedsskadelige stoffer?

Svar

Loven er skrappere for beholdere eller lignende, som er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer, end den er for andre emballager. En drikkedunk og en madkasse må siges at være beregnet til fødevarer og hører derfor ind under disse regler.

LÆS KLUMME: Alligevel kan metalemballage til fødevarer godt udgøre et problem for sundheden, især hvis den ikke benyttes rigtigt. For eksempel bør man ikke bruge emballage lavet af aluminium til sure fødevarer som juice og frugtgrød, til salte fødevarer eller til at koge vand i. Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at det ikke er et problem, hvis beholderens aluminium er overfladebehandlet. Men set med de forsigtige briller på kan stoffer fra selve overfladebehandlingen dog i visse tilfælde gå over i fødevaren. Det kender man blandt andet fra fødevarer på dåser, som indvendig kan være behandlet med en epoxylak, der kan frigive det hormonforstyrrende stof bisphenol A til fødevaren.LÆS KLUMME:

Forbrugerrådet testede for fire år siden madkasser og drikkedunke af metal og fandt, i enkelte af produkterne, det allergifremkaldende stof nikkel og stoffet butyleret hydroxytoluene (BHT), der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Men der kan være sket meget med denne slags produkter efter denne test, som blev udført for fire år siden.

Hvis du vil være ekstra forsigtig, kan du sørge for, at maden ikke har direkte kontakt til en madkasse af metal. Du kan også lade være med at bruge metaldrikkedunke af aluminium til varme eller sure drikke. Og husk, at det altid er et godt råd at bruge mademballage til det, som den er beregnet til – på den beregnede måde.

Berit Asmussen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden