Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan tætne støvlerne uden de værste gifte

Tæt vinterfod kan kræve imprægnering, men mange midler indeholder miljøgifte

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ikke du vil have våde tæer, er det en god idé at imprægnere fodtøjet, så det kan stå imod den sne og slud, som himlen sender ned over os for tiden.

Det er bare ikke ligegyldigt, hvilket produkt du vælger at imprægnere støvlerne med. Mange imprægneringsmidler virker nemlig ved hjælp af fluorforbindelser, silikone og nanoteknologi, der kan være skadelige for mennesker og for miljøet.

Udfordringen for forbrugeren er at gennemskue, om der er nogle af disse ingredienser i et imprægneringsmiddel. Producenterne er nemlig ikke forpligtet til at skrive på produktet, hvad det indeholder af diverse kemikalier.

LÆS GUIDE

Derfor har Informationscenter for Miljø og Sundhed gjort forbrugerne den tjeneste at finde en række produkter, der ikke indeholder de tre kritisable stoffer. Listen tager ikke stilling til, om produktet er effektivt eller ej.

Forskningskoordinator Allan Astrup Jensen fra Force Technology, der har beskæftiget sig meget med fluorforbindelsers skadevirkning, vurderer, at de tre giftige midler klart er meget effektive til at holde vandet ude, men han anbefaler på det kraftigste at undgå dem.

GUIDE

»Fluorforbindelser, der er de mest problematiske, virker ved at sætte sig i overfladen på et tekstil som en slags hår, der kan frastøde vand og snavs. Udsættes man for dem, kan man risikere nedsat sædkvalitet og nedsat fertilitet«, forklarer Allan Astrup Jensen. Dog er det et forskningsområde, hvor ikke alle konsekvenser endnu er kortlagt.

»Men der er ingen tvivl om, at fluorforbindelserne er hormonforstyrrende og er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Det, vi allerede ved, er efter min mening meget foruroligende«, understreger Allan Astrup Jensen og opfordrer til at være meget påpasselig, fordi de skader, vi pådrager os nu, er »uoprettelige«.

GUIDE

Stofferne kan nemlig stort set ikke nedbrydes – hverken i naturen eller i kroppen.

»Det er stoffer, du får ind i kroppen, som bliver der stort set hele livet«, siger Allan Astrup Jensen.

Ifølge Allan Astrup Jensen er der god grund til at tage truslen alvorligt og ikke tætne vinterstøvlerne med imprægnering, hvor disse stoffer indgår.

LÆS GUIDE

»Hvis vi udsættes for hormonforstyrrende stoffer, der bliver i kroppen hele livet, og du om 30 år får en kronisk sygdom, er det svært at vide, hvad der er skyld i det. Viser det sig at være disse stoffers skyld, er det for sent, for du kan ikke komme af med dem igen«, siger han.

NYHEDSBREV:tjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden