Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELS HOUGAARD
Foto: NIELS HOUGAARD

Allergi. Overfører man umiddelbart tallene fra de udenlandske undersøgelser til danske børn svarer det til, at cirka fire procent mod tidligere cirka to procent rammes.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Parfumeallergi er på fremmarch

Nye tal viser kraftig vækst i antallet af børn med parfume- og kontaktallergi.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere børn må droppe drømmen om at blive skuespiller, sminkør eller frisør, fordi de i barndommen rammes af allergi overfor de parfumestoffer, som findes overalt i vores samfund.

De kan ikke bruge håndsæben på offentlige toiletter, smøre sig med parfumerede cremer eller få et fritidsjob som rengøringshjælp.

Undersøgelser af kontaktallergi fra hele verden viser, at antallet af børn, som får kraftige gener som eksem og hudlidelser som følge af parfume, er i stigning. Kontaktallergi er en allergiform, hvor kroppen reagerer overfor stoffer, som huden kommer i kontakt med.

LÆS ARTIKEL

Overfører man umiddelbart tallene fra de udenlandske undersøgelser til danske børn svarer det til, at cirka fire procent mod tidligere cirka to procent rammes, skønner overlæge og klinisk lektor Mette Sommerlund.

»For 30 år siden mente man slet ikke, at børn kunne have kontaktallergi, men undersøgelser i dag viser, at selv helt små børn får det. Og når de får det, er det ligesom at stige på et tog, man aldrig kan komme af igen«, siger Mette Sommerlund.

Børnene får allergi, fordi de møder kraftige allergifremkaldende parfumestoffer i blandt andet cremer, shampooer, sæber og - lidt senere i barndommen - deodoranter, makeup og hårfarver. Hårfarvning og hennatatoveringer fremkalder også allergi.

Naturprodukter snyder

Selv om der sælges flere og flere parfumefri produkter, bliver forældrene af og til lokket af naturprodukter med naturlige duftende olier, der er lige så allergifremkaldende.

»Når en creme med parfume kommer på huden, så kan den trænge igennem hudbarrieren og gøre kroppen overfølsom overfor stoffet. Næste gang huden møder det stof, vil den reagere med alt fra rødmen og kløe til blærer og sår, alt efter hvor kraftig den allergiske reaktion er«, forklarer Mette Sommerlund.

LÆS ARTIKEL

Det er logisk, hvis der er en stigning af parfumeallergi blandt danske børn og unge, for de er meget mere udsat for parfumestoffer, end børn var tidligere, mener speciallæge og Centerleder ved Videncenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen.

»Det store skift sker, når børnene begynder at bruge voksenprodukter som for eksempel deodoranter. Det er jo ikke usædvanligt, at ti-årige bruger forskellige former for parfume, cremer og makeup. Derfor er de meget mere udsatte, end børn var før i tiden«, siger hun.

Ph.D. Anne-Birgitte Simonsen fra Derma-venerologisk afdeling ved Århus Universitetshospital har været med til at samle resultaterne fra de internationale rapporter. Hun mener, at stigningen kalder på yderligere forskning.

»Læger skriver flere og flere case reports omkring børn med kontakteksem som følge af blandt andet parfume. Derfor vil vi til efteråret sætte gang i et PhD-projekt, der skal kortlægge hyppigheden blandt danske børn«, siger Anne Birgitte Simonsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden