Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kemi. Stoffet, som ifølge EU giver anledning til »meget høj bekymring«, findes blandt andet i sofaer.
Foto: MORTEN LANGKILDE

Kemi. Stoffet, som ifølge EU giver anledning til »meget høj bekymring«, findes blandt andet i sofaer.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbud mod farlige stoffer i møbler og computere har lange udsigter

Flammehæmmere i møbler og computere forhindrer brand men har en sort bagside.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods bekymringer hos flere eksperter over det kemiske stof HBCDD – en såkaldt flammehæmmer – er der ikke noget, som tyder på, at stoffet bliver forbudt i den nærmeste fremtid.

Flammehæmmere er stoffer, der blandt andet tilsættes sofaer, computere og fjernsyn for at forhindre eller hæmme brand.

LÆS OGSÅ

Men stoffernes positive virkning overskygges i vid udstrækning af negative effekter, skriver Forbrugerrådets blad Tænk.

Ifølge EU giver HBCDD nemlig anledning til ”meget høj bekymring” og samtidig viser undersøgelser, at stoffet kan findes i 8 ud af 10 gravide kvinders brystmælk.

»Det er særlig kritisk, hvis udsættelsen for skadelige stoffer sker på et tidspunkt, hvor et barns organer udvikles. Konsekvenserne kan der ikke rettes op på senere«, siger seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Katrin Vorkamp, der er ekspert i flammehæmmere til Tænk.

Forbrugerrådet: Det virker absurd
Trods bekymringerne tyder intet angiveligt på, at stoffet bliver forbudt at anvende i flamingo, plastskum, madrasser, bilsæder med mere, der er produceret i EU, før i 2015.

Det undrer seniorrådgiver Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet.

»At HBCDD stadig er tilladt, viser at politikerne konstant er bagud i forhold til industrien. Når nu både eksperter og EU selv er meget bekymrede for, at stoffet er farligt, og vi kan se, at det hober sig op omkring os, virker det absurd, at forbrugerne skal vente flere år endnu på, at der måske kommer et forbud,« siger Claus Jørgensen i en pressemeddelelse.

FN’s kemi-eksperter kom i sidste uge med en anbefaling om, at HBCDD optages i Stockholm-konventionen, en forbudsliste over stoffer med giftige egenskaber, som ikke nedbrydes i naturen, og dermed gør dem skadelige for menneskers sundhed og miljøet.

Miljøminister: Ikke nødvendigvis giftige

Men anbefalingen fra FN skal først behandles af verdens regeringer næste år, og dermed er et forbud ikke lige på trapperne.

»Problemet med lovgivningen i dag er, at det er alt for svært at fjerne farlig kemi fra markedet. Forsigtighedsprincippet anvendes alt for sjældent, og dermed risikerer vi, at blive udsat for skadelig kemi i langt længere tid end nødvendigt«, siger Claus Jørgensen.

Han anbefaler, at forbrugere, som vil være sikre på at undgå de flammehæmmerne, som desuden er mistænkt for blandt andet at være hormonforstyrrende, skal gå efter svanemærkede produkter.

LÆS OGSÅ

Miljøminister Ida Auken (SF) mener dog ikke, at forbrugerne har grund til at frygte de flammehæmmende stoffer i forbrugerprodukter, for de »mest risikable er forbudt«:

»Der findes dog stadig nogle stoffer, som vi ikke har nok viden om, men bare fordi de ligner giftstoffer, som vi allerede har forbudt, er de ikke nødvendigvis giftige«, siger ministeren til Tænk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden