Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
  THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

usundt. En sofa i kunstlæder har ofte fået sit behagelige betræk ved hjælp af blødgørere.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kemibrevkasse: Kan mit ufødte barn tåle min 'blødgjorte' sofa?

Det er blødgørerne, som sørger for, at det kunstige læder føles blødt, skriver

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Line Knudsen: Vi har en fem år gammel sofa i kunstlæder, og nu hvor jeg er gravid, er jeg blevet nervøs over dens indhold af pvc og eventuelt ftalater. Jeg har lavet en test med kobbertråd og gasblus, som gav en mindre grøn flamme, så jeg går ud fra, at der er pvc i kunstlæderet. Jeg vil spørge, om det betyder noget, at den er fem år gammel. Om man ved noget om, hvor længe et møbel, der indeholder pvc, vil afgasse ftalater? Bør vi mon skaffe os af med møblet, når der kommer en baby i huset? Svar:

Du har ret i, at det er sandsynligt, at kunstlæderet består af pvc, der er blødgjort med ftalater. Men det er ikke til at sige hvilke ftalater, og hvor meget der er tilbage. Sofaen kan dog også være blevet gjort blød med andre stoffer. Er den det, er det meget lidt, man kender til dem.

LÆS OGSÅ Det er blødgørerne, som sørger for, at det kunstige læder føles blødt. Så hvis der ikke længere var blødgørere i sofaen, ville kunstlæderet ikke føles blødt. Som regel vil afdampningen af kemiske stoffer være størst i starten og aftage efterhånden. Men den vil altså fortsætte i hele møblets levetid og ikke kun de første fem år. I hvert fald hvis det drejer sig om ftalater. Husk at lufte ud og gøre rent jævnlig, så de afdampede stoffer kommer ud af hjemmet. I kan, som du selv nævner, også vælge at skifte sofaen ud med et møbel af et andet materiale.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden