Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Bang. Der er alt for meget farligt fyrværkeri i omløb, viser Sikkerhedsstyrelsens stikprøvekontrol.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kontrol afslører livsfarlige fejl på fyrværkeri

27 ud af 56 fyrværkeriartikler dumper i Sikkerhedsstyrelsens stikprøvekontrol.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Infernoet af lys, der rammer landet nytårsnat, er smukt, men kan også være decideret livsfarligt.

Sikkerhedsstyrelsen laver hvert år stikprøvekontrol på fyrværkeri importeret til Danmark, og også i år er der fundet adskillige produkter med alvorlige fejl.

»Fyrværkeri er som udgangspunkt farligt og ekstra farligt, hvis det ikke fungerer, som det skal«, fortæller seniorrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen, Charlotte Kryger.

»Det gælder især, hvis der er tale om kraftigt fyrværkeri, som batterier, raketter og romerlys. 27 ud af de 56 artikler, vi har undersøgt for funktionsfejl, dumper i test, og det er mange«.

Følg de seks fyrværkeriråd

Fyrværkeri kan fejle på forskellige måder, og det er funktionsfejl, der udgør den største fare i affyringsøjeblikket.

»Vi har i år haft særligt fokus på batterierne, fordi de medførte mange alvorlige skader sidste år. Derfor har vi i adskillige tilfælde forbudt en særlig luntekonstruktion på batterier«, siger Charlotte Kryger.

Hvis et batteri for eksempel går af med det samme, kan det i de værste tilfælde være livsfarligt, men typiske fyrværkeriskader er forbrændinger, skader på hænderne og øjenskader.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer at antallet af fejlende produkter er for højt.

»Selvom vores undersøgelse ikke er repræsentativ for hele fyrværkerimarkedet, fordi vores indsats er risikobaseret og målrettet mod produkter, der kan være problemer med, så er det ikke i orden med så mange fejl, og det vidner om, at branchens egen kvalitetskontrol ikke er god nok«, siger Charlotte Kryger.

Sikkerhedsstyrelsens stikprøver er i langt de fleste tilfælde forgået hos producenter og importører, og hovedparten af det fejlende fyrværkeri i stikprøven har ikke nået butikshylderne, fordi der er udstedt salgsforbud, inden salgsperioden begyndte.

Stikprøverne fortsætter hele december, og finder styrelsen fyrværkeri med alvorlige fejl, vil det blive trukket tilbage fra butikkerne.

Men trods det kan det ikke udelukkes, at forbrugere kan risikere at støde på ulovligt fyrværkeri eller fyrværkeri, der ikke virker efter hensigten. Sikkerhedsstyrelsen råder derfor til, at du altid følger 6 fyrværkeriråd. (Se dem i faktaboksen til højre)

Ser du fyrværkeri, der ikke er mærket med et såkaldt SIK-nummer eller CE-mærket, er det ulovligt, bortset fra helt små artikler som knaldperler, bordbomber og lignende.

Hvis du har købt fyrværkeri, der ikke lever op til reglerne, eller som er blevet trukket tilbage fra markedet, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at du returnerer det til forhandleren, eller bortskaffer det som farligt affald.

Får du kendskab til salg eller anvendelse af ulovligt fyrværkeri, opfordrer styrelsen til, at du anmelder det til politiet.

Se listen over det ulovlige fyrværkeri på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside (eksternt link)

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden