Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

plastikindhold. Ifølge brancheforeningen bag plejeprodukter som skrubbecreme, solbeskyttelse, tandpasta mv. er det altid muligt at se på varedeklarationen, hvis der er tilsat mikroplastik til produktet.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

plastikindhold. Ifølge brancheforeningen bag plejeprodukter som skrubbecreme, solbeskyttelse, tandpasta mv. er det altid muligt at se på varedeklarationen, hvis der er tilsat mikroplastik til produktet.

Forbrugerkemi

Sådan kan du spotte mikroplastik i cremen

Brancheforening: Mikroplastik anvendes primært som slibemiddel.

Forbrugerkemi

Mikroplast i plejeprodukter er et hidtil upåagtet miljøproblem i Danmark, som bliver taget op i DR's forbrugerprogram Kontant i aften, men brancheforeningen bag producenter og importører af plejemidlerne, SPF, afviser, at problemet er stort, når man taler om bidraget fra kosmetik.

»Mikroplast anvendes primært som slibemiddel i for eksempel skrubbecremer og kan ses på varedeklarationen«, siger adm. direktør i brancheforeningen SPT, Hanna Løyche til pol.dk.

Plast kan spottes i varedeklarationen

Ifølge Hanna Løyche vil plast i produkterne altid kunnet findes på varedeklarationen, og hun fortæller, at det mest anvendte er polyethylen, som forkortes PE.

Polyethylen benyttes til fremstilling af plastikposer, shampooflasker, legetøj, emballage, el-artikler, vvs-artikler m.v.

LÆS ARTIKEL

»Når mikroplastik anvendes i skrubbecremer, skyldes det, at plast både er meget effektivt som slibemiddel og føles blødt på huden«, siger hun.

»I tandpasta er det kun Colgate, der anvender det i tre produkter, hvor det ikke er tilsat som slibemiddel men som små farvede korn, der skal give en farveeffekt, ligesom der er i nogle tandpasta med striber«, siger Hanna Løyche, der tilføjer, at Colgate har besluttet at udfase det.

Også i nogle produkter shower gel er der tilsat plast, som ifølge Hanna Løyche er ved at blive udfaset.

»Der er blevet rejst en bekymring om brugen af mikroplastik og derfor vi er gået i gang med at undersøge, om der er et problem. Vi bliver nødt til at finde ud af, om de her mikropartikler gør skade, når de er ude i havet. Det er klart, hele den debat, der er omkring det her er selvfølgelig med til og skubbe til en beslutning om at fase ud, og det har Colgate, Unilever, L’Oreal og Beiersdorf allerede besluttet«, siger Hanna Løyche.

Firmaet Reckitt Benckiser har endnu ikke meldt ud, om det vil udfase mikroplastik i sine produkter.

Kontants udsendelse kan ses i aften 21.05 på DR1.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce