Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELS CHRISTENSEN (arkiv)
Foto: NIELS CHRISTENSEN (arkiv)

Mere mikroplast. Syntetisk tøj som polyester, polyamid (nylon), elastan og akryl, der blandt andet bruges til sportstøj, kan ved vask også afgive det miljøskadelige mikroplast til havmiljøet.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit tøj kan afgive miljøskadelig mikroplast

Det er ikke kun plejeprodukter, der kan afgive mikroplast til miljøet. Også syntetisk tøj kan forurene.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For et par uger siden kunne DR’s forbrugermagasin Kontant afsløre, at helt almindelige plejeprodukter som sæbe, shampoo, skrubbecreme, fugtighedscreme og tandpasta er fyldt med mikroskopiske stykker plastik, der gennem afløbet bliver skyllet direkte ud naturen.

LÆS ARTIKEL

Det viser sig dog, at det ikke kun er plejeprodukter, der afgiver de miljøskadelige stoffer. Informationscenter for Miljø & Sundhed kan i dag fortælle, at syntetisk tøj også kan være en kilde til mikroplast.

Det gælder eksempelvis bukser og bluser lavet af polyester, polyamid (nylon), elastan eller akryl.

»Slid i vaskemaskinen gør, at små plastfibre fra tøjet kan løsrive sig. Nogle af dem kan være så små, at de sandsynligvis går direkte igennem rensningsanlægget og ud i vandmiljøet«, fortæller Jacob Sørensen, akademisk medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Han forklarer, at man er nået frem til konklusionen efter at have at analyseret mikroplast i havmiljøet i England.

»Undersøgelserne viste simpelthen, at noget af mikroplasten stammede fra syntetisk tøj«, fortæller han, men tilføjer dog, at der endnu ikke er lavet en dansk undersøgelse på området.

»Det kan jo vise sig, at rensningsanlæggene i Danmark er bedre udrustet til at fange plastfibrene, men det vil vi først vide med sikkerhed, når der er blevet lavet en tilsvarende dansk undersøgelse«.

Vælg naturlige tekstiler og produkter uden polyethylene

Vil man helgardere sig og gøre sit for, at mikroplasten ikke havner i havmiljøet, kan man i følge Informationscenter for Miljø & Sundhed, undgå tøj af syntetiske materialer, også kaldet kunstfibre, og i stedet vælge tøj i materialer som bomuld, uld, hør og hamp.

Når det kommer til plejeprodukter, anbefaler informationscenteret, at man tjekker deklarationen på cremer, tandpasta, make-up og lignende.

SE ARTIKEL

Optræder der i deklarationen navne som polyethylene og nylon, kan det være mikroplast, men det er ikke sikkert, understreger Jacob Sørensen.

»Det er ikke sikkert, at produkter, som indeholder eksempelvis polyethylene, også indeholder mikroplast. Det skal der en analyse af det pågældende produkt til for at afgøre endeligt«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Det er heller ikke blevet bevist, om mikroplast også kan være sundhedsskadeligt, men forskere har vist, at fragmenter af plast fra knæimplantater har fundet vej ind i væv og celler.

»Det er ikke så overraskende, at små ting kan trænge ind i organismen, men man ved så lidt om det, at det er svært at sige noget andet, end at der er en teoretisk mulighed for, at stofferne kan havne i cellerne«, siger Jacob Sørensen.

Læs mere om mikroplast på Informationscenter for Miljø & Sundheds hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden