Duftende. Der er parfume i stort set alle kosmetiske produkter der ikke er deklareret som 'parfumefri'.
Foto: JACOB EHRBAHN

Duftende. Der er parfume i stort set alle kosmetiske produkter der ikke er deklareret som 'parfumefri'.

Forbrugerkemi

Deodorant er det mest allergifremkaldende produkt i dit toiletskab

Ny dansk forskning afslører de produkttyper, der oftest giver parfumeallergi.

Forbrugerkemi

Hvis du gerne vil undgå at udvikle parfumeallergi i løbet af livet, bør du især være kræsen med, hvilken deodorant du bruger.

Det viser ny forskning fra Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital.

Her har man undersøgt, hvilke produkttyper, der oftest fremkalder parfumeallergi, og deodorant boner ud som nummer ét.

»Armhulen er et meget følsomt område, hvor huden er tynd, og der er mange hårsække. Det gør, at parfumestofferne lettere trænger ind. Samtidig er det også et lidt indelukket sted, hvor parfumestofferne ikke så let fordamper, som de gør på for eksempel ansigtet«, forklarer forskeren bag undersøgelsen, læge og ph.d.-studerende Maria Vølund Heisterberg.

Ikke den eneste synder
Hun forklarer i øvrigt, at når man barberer sig under armene - som mange kvinder gør - bliver huden endnu mere følsom og modtagelig, og risikoen for at få allergi af deodorant øges.

Forskningsresultaterne viser, at skønhedsprodukter som gruppe er langt, langt den hyppigste fremkalder af parfumeallergi.

Af de 17.716 personer, der var med i forsøget, havde 1.790 parfumeallergi. Hos næsten halvdelen af dem, kunne man direkte påvise et kosmetisk produkt som årsag.

I hvert fjerde tilfælde var det en deodorant.

Men det er ikke kun deodorant, der giver parfumeallergi. Lige i halen på deodoranter ligger parfumeret creme og dernæst parfume i flakon, shampoo og flydende sæbe.

»Når det gælder creme, shampoo og sæbe, er det produkter, som mange anvender hyppigt, og derfor stiger risikoen for at få allergi over for produktet. Med parfume i flakon er det formentlig det, at koncentrationen af parfumestofferne er så høj, der gør, at det er en af de mest allergifremkaldende produkttyper«, siger Maria Vølund Heisterberg.

Cirka fire procent af den danske befolkning lider af parfumeallergi, som viser sig ved kløende, skællende, rødt eksem. Der findes ingen behandling, der kan kurere allergien - har du først fået den, har du den for resten af livet.

Udbrud kan behandles symptomatisk, men det vigtigste er at undgå det parfumestof, man er allergisk overfor.

»Når du får en allergi, lige meget hvilken, ændrer den på dit immunsystem. Det betyder at du fremover altid vil reagere på det stof, der har fremkaldt din allergi«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce