Allergifremkaldende. Videncenter for allergi ved Gentofte Hospital har sammen med som Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut undersøgt 17 vægmalinger i 2012, og fandt ikke fundet en eneste maling, der ikke indeholder MI.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Allergifremkaldende. Videncenter for allergi ved Gentofte Hospital har sammen med som Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut undersøgt 17 vægmalinger i 2012, og fandt ikke fundet en eneste maling, der ikke indeholder MI.

Forbrugerkemi

Ingen mærkning: Maling fremkalder allergi, uden du kan vide det

Det allergifremkaldende stof MI står ikke altid i deklarationen på maling.

Forbrugerkemi

Det er ikke bare i kosmetik og cremer, at det allergifremkaldende stof MI skaber problemer.

Også vandbaseret maling fremkalder allergiske tilfælde, både som følge af berøring og afgasning af konserveringsmidlet, som i sin lange form kaldes methylisothiazolinone.

Det gør almindelige forbrugere og professionelle malere syge med symptomer på luftvejene og reaktioner som hudeksem.

»Vi får henvendelser fra forbrugere, der har malet, og som pludselig ikke kan tåle at være i deres lejlighed. Eller som ikke kan gå på arbejde, fordi der er blevet malet«, siger Lene Stiil, der leder Astma-Allergi Danmarks mærke Blå Krans.

Antallet af allergipatienter ved Gentofte Hospital, der har fået konstateret MI-allergi, er tredoblet på fem år. En del tilfælde skyldes mødet med kosmetik eller rengøringsmidler, men maling spiller også en stor rolle.

Det betyder blandt andet, at malere er den gruppe, der hyppigst får påvist MI-allergi.

Forbrugere har ikke en chance
Videncenter for allergi ved Gentofte Hospital har sammen med som Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut undersøgt 17 vægmalinger i 2012, og fandt ikke fundet en eneste maling, der ikke indeholder MI.

Det er stærkt problematisk, mener seniorforsker Michael Dyrgaard Lundov.

»Forbrugerne har ikke nogen mulighed for at finde ud af om det er i malingen. Der er ikke nogen krav om det skal stå i sikkerhedsbladet, med mindre indholdet af MI er over en bestemt koncentration«, siger Michael Dyrgaard Lundov fra Videncenter for Allergi.

Før MI i maling skal deklareres, skal malingen indeholde over 1000 ppm, eller 0,1 procent MI. Til sammenligning kan så lidt som 5 ppm (0,0005 procent) fremkalde allergiske reaktioner på huden af en del af de patienter, der er allergiske overfor MI.

Forskning har vist, at alene afgasningen fra malingen kan indeholde så mange allergifremkaldende stoffer, at det kan forårsage en livslang kontaktallergi, selv om du ikke har haft kontakt med stoffet. Det opstår gennem luftbårne partikler. Allergien kan ramme alle uanset en tidligere allergi eller ej.

Blå Krans vil mærke maling
Astma-Allergi Danmarks mærke Blå Krans fungerer som en guide for allergikere og andre, som vil undgå allergifremkaldende stoffer. Men mærket omfatter ikke maling som produktgruppe.

Det skal der laves om på nu, oplyser Lene Stiil.

»I løbet af i år regner vi med at have kriterierne klar, så producenter kan komme i gang med at fremstille maling uden MI og få Blå Krans mærket«, siger Lene Stiil.

Hun har allerede haft en henvendelse fra en interesseret producent, og håber, at der kommer flere, selv om det kan være svært at finde alternativer til MI i maling.

»Hver gang, vi stiller nye krav, er der altid nogen producenter der siger, at det kan ikke lade sig gøre. Men de finder som regel en løsning«, siger Lene Stiil.

Svanemærket maling med MI
Også forbrugere, der af hensyn til miljøet og/eller deres sundhed vælger maling, der er mærket med Svanemærket eller EU- Blomsten, risikerer MI-allergi.

Det viste markedsundersøgelsen af maling fra 2012. For selv om fire af de 17 malinger var mærket med EU-blomsten og tre med både EU-blomsten og Svanemærket havde alle MI som konserveringsmiddel.

Det skyldes, at MI er svært at erstatte med andre konserveringsmidler, når det gælder maling, oplyser Miljømærkning Danmark, der står bag kriterierne for Svanen.

»Det er svært at finde alternativer, som kan fungere i maling. Så siger vi, at det må vi acceptere, men vi stiller krav til et max indhold af konserveringsmidlet i maling«, siger Teamleder Michael Kristensen fra Miljømærkning Danmark.

Også Svanemærket rengøringsmiddel kan indeholde MI, mens stoffet er bandlyst i svanemærket kosmetik og plejemidler.

»Hvis man går efter en kombination af Svanemærket og Astma-Allergi-mærket, så er man sikker på at undgå MI«, siger Michael Kristensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce