Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: EHRBAHN JACOB
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelse: De fleste frygter, at parfumer og skadelig kemi gør os syge

Kemi i dagligdagen bekymrer forbrugere - mest på familiens vegne.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere end hver anden forbruger er på vagt overfor kemikalier, parfume og farvestoffer i opvaskemidler og andre husholdningsprodukter. For syv ud af ti skyldes vagtsomheden især bekymringer i forhold til familiens helbred.

Det viser en undersøgelse som Userneeds har foretaget for firmaet Neophos.

10 procent af danskerne har kontaktallergi Og familierne har god grund til bekymring, mener toksikolog Ewa Daniel fra Astma-Allergi Danmark. For ca. 10 procent af danskerne har kontaktallergi, og flere unge end nogensinde får allergi over for parfume.

»Jo flere produkter med fx parfume man bruger – desto større bliver risikoen for parfumeallergi. Det kan derfor godt betale sig at tænke over, hvilken kemi man tager med sig hjem samt at spare på de unødvendige stoffer – også til opvaskemaskinen. Kontaktallergi er ikke arvelig, men opstår netop som følge af kontakt«, siger Ewa Daniel.

LÆS ARTIKEL

Mens især børnefamilierne er opmærksomme på skadelig kemi og parfume, gælder det ikke generationerne over dem. I hvert fald ikke, hvis man spørger småbørnsforældrene selv.Undersøgelsen viser også, at kvinder generelt tager kemikalierne mere seriøst end mænd.

Flere svanemærker at vælge imellem

Efter at produktserier som Coops Änglamark, Neutral og Dansk Supermarkeds Levevis gennem flere år har haft miljø- og allergimærkede varer, kommer mærkevareproducenten Neophos nu med opvaskemidler under navnet Power&Pure, som bærer både miljømærket Svanen og Astma Allergi Danmarks mærke.

LÆS ARTIKEL

På den måde er det let for forbrugerne at vælge produkter, som ikke indeholder kemikalier, dufte og farver, som kan skabe problemer både for sundheden og miljøet.

»At Neophos’ Power&Pure er blevet til, skyldes forespørgsel fra de mange bevidste forbrugere, vi har i Norden. Det er ikke let at forene optimal rengøring med miljø- og allergihensyn, men det kan lade sig gøre«, siger kemiingeniør Ina Andreasen i en pressemeddelelse. Hun har været med til at udvikle Neophos nye Power&Pure linie.

Svanemærket stiller ud over miljøkrav også krav om, at et produkt skal virke efter hensigten.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden