Huggies vådservietter er et af de produkter, som i dag indeholder det stærkt allergifremkaldende stof MI. Foto Rune Pedersen.

Huggies vådservietter er et af de produkter, som i dag indeholder det stærkt allergifremkaldende stof MI. Foto Rune Pedersen.

Forbrugerkemi

Kosmetikindustrien dropper skadeligt stof

Det stærkt allergifremkaldende stof MI skal ud af cremer og vådservietter.

Forbrugerkemi

Længe før lovgiverne er nået frem til et forbud, har den europæiske kosmetikbranche valgt at fjerne det allergifremkaldende stof methylisothiazolinone (MI) fra en lang række produkter.

Det sker efter, at læger og forskere har advaret mod det konserverende stof, som får stadig flere personer til at møde op på allergiklinikkerne med kraftig eksem og allergiske reaktioner.

»Cosmetics Europe opfordrer alle sine medlemmer til at udfase MI fra alle leave-on produkter og vådservietter med det samme. Det vil sige, at de ikke skal vente på, at der kommer regler eller lovgivning, der kræver det«, siger Hanna Løyche, der er adm. direktør i den danske brancheforening SPT (Sæbe- Parfume og Tekniske artikler).

Ordet leave-on produkter dækker over alle slags plejemidler og kosmetik, som ikke vaskes af. Også i vådservietter, som i Danmark især bruges til blebørn, men som i andre dele af Europa også bruges af voksne, skal industrien til at erstatte MI med andre stoffer.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld fjerner branchens beslutning ikke MI fra shampoo, balsam og andre plejemidler, som vaskes af.

»Ved at stoppe brugen af MI i leave-on kosmetik forventer vi at nedbringe antallet af allergiske tilfælde mod MI markant, selvom der også er andre kilder end leave-on kosmetik, herunder maling«, siger Hanna Løyche.

Tre gange flere allergiramte
Danske forskere fremlagde tidligere i år resultater, der viste, at antallet af patienter med MI-allergi, er tredoblet inden for få år. Og det er netop konferencer og møder med hudlæger, som har overbevist branchen om, at man bør handle nu.

»Vi gør jo i virkeligheden, som loven siger. Man må ikke sælge produkter, der ikke er sikre, så når vi får ny viden som nu, handler vi på det«, siger Hanna Løyche.

Hun kan ikke sige, hvor lang tid der vil gå, før alle kosmetikproucenter har fået MI ud af deres varer. Det kræver nemlig, at der udvikles nye formler, som skal testes over tid, før nye produkter kan sendes i handlen.

»Nogle producenter er langt, og kan formentlig snart have produkter uden MI klar, mens andre først skal udvikle nye formler. Andre kan vende tilbage til gamle formler«, siger Hanna Løyche.

LÆS ARTIKEL

Allerede da Politiken i oktober skrev om konsekvenserne af MI, lovede kosmetikgiganten Beiersdorff, som blandt andet producerer Nivea-cremer, at man ville droppe det allergifremkaldende konserveringsmiddel i 2014.

Undgå MI allerede nu

Forbrugere, som allerede nu vil undgå de allergifremkaldende stoffer, kan med fordel gå efter kosmetik og plejeprodukter, der er mærket med miljømærket Svanen og Astma Allergi Danmarks mærke.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld er det svært at undgå MI i maling, idet selv svanemærket maling kan indeholde midlet. Firmaet Naturmaling er det eneste, der lover, at deres produkter er uden MI. Astma Allergi Danmark arbejder på at lave kriterier for et allergi-mærke til maling, så man i fremtiden kan undgå at smøre sine vægge med allergifremkaldende stoffer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce