Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Huggies vådservietter er et af de produkter, som i dag indeholder det stærkt allergifremkaldende stof MI. Foto Rune Pedersen.

Huggies vådservietter er et af de produkter, som i dag indeholder det stærkt allergifremkaldende stof MI. Foto Rune Pedersen.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kosmetikindustrien dropper skadeligt stof

Det stærkt allergifremkaldende stof MI skal ud af cremer og vådservietter.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Længe før lovgiverne er nået frem til et forbud, har den europæiske kosmetikbranche valgt at fjerne det allergifremkaldende stof methylisothiazolinone (MI) fra en lang række produkter.

Det sker efter, at læger og forskere har advaret mod det konserverende stof, som får stadig flere personer til at møde op på allergiklinikkerne med kraftig eksem og allergiske reaktioner.

»Cosmetics Europe opfordrer alle sine medlemmer til at udfase MI fra alle leave-on produkter og vådservietter med det samme. Det vil sige, at de ikke skal vente på, at der kommer regler eller lovgivning, der kræver det«, siger Hanna Løyche, der er adm. direktør i den danske brancheforening SPT (Sæbe- Parfume og Tekniske artikler).

Ordet leave-on produkter dækker over alle slags plejemidler og kosmetik, som ikke vaskes af. Også i vådservietter, som i Danmark især bruges til blebørn, men som i andre dele af Europa også bruges af voksne, skal industrien til at erstatte MI med andre stoffer.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld fjerner branchens beslutning ikke MI fra shampoo, balsam og andre plejemidler, som vaskes af.

»Ved at stoppe brugen af MI i leave-on kosmetik forventer vi at nedbringe antallet af allergiske tilfælde mod MI markant, selvom der også er andre kilder end leave-on kosmetik, herunder maling«, siger Hanna Løyche.

Tre gange flere allergiramte
Danske forskere fremlagde tidligere i år resultater, der viste, at antallet af patienter med MI-allergi, er tredoblet inden for få år. Og det er netop konferencer og møder med hudlæger, som har overbevist branchen om, at man bør handle nu.

»Vi gør jo i virkeligheden, som loven siger. Man må ikke sælge produkter, der ikke er sikre, så når vi får ny viden som nu, handler vi på det«, siger Hanna Løyche.

Hun kan ikke sige, hvor lang tid der vil gå, før alle kosmetikproucenter har fået MI ud af deres varer. Det kræver nemlig, at der udvikles nye formler, som skal testes over tid, før nye produkter kan sendes i handlen.

»Nogle producenter er langt, og kan formentlig snart have produkter uden MI klar, mens andre først skal udvikle nye formler. Andre kan vende tilbage til gamle formler«, siger Hanna Løyche.

LÆS ARTIKEL

Allerede da Politiken i oktober skrev om konsekvenserne af MI, lovede kosmetikgiganten Beiersdorff, som blandt andet producerer Nivea-cremer, at man ville droppe det allergifremkaldende konserveringsmiddel i 2014.

Undgå MI allerede nu

Forbrugere, som allerede nu vil undgå de allergifremkaldende stoffer, kan med fordel gå efter kosmetik og plejeprodukter, der er mærket med miljømærket Svanen og Astma Allergi Danmarks mærke.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld er det svært at undgå MI i maling, idet selv svanemærket maling kan indeholde midlet. Firmaet Naturmaling er det eneste, der lover, at deres produkter er uden MI. Astma Allergi Danmark arbejder på at lave kriterier for et allergi-mærke til maling, så man i fremtiden kan undgå at smøre sine vægge med allergifremkaldende stoffer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden