Allergifremkaldende. EU's udmelding er blot den seneste i en lang række af undersøgelser, der påviser skadeligheden af konserveringsmidlet MI.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Allergifremkaldende. EU's udmelding er blot den seneste i en lang række af undersøgelser, der påviser skadeligheden af konserveringsmidlet MI.

Forbrugerkemi

EU's eksperter: Fjern allergistof fra kosmetik

Videnskabelig komite vil stoppe allergifremkaldende stof i hudprodukter.

Forbrugerkemi

Nu skal det være slut med, at forbrugerne smører sig med deodoranter, cremer eller sminke, som ender med at give dem en livslang allergi.

Sådan lyder signalet fra EU’s videnskabelige komite for forbrugersikkerhed, som på sit seneste møde blev enig om, at stoffet MI – eller i lang form methylisothiazolinone – skal forbydes i en række produkter og begrænses i andre.

LÆS OGSÅ

»MI bør ikke bruges i nogen former for leave-on-produkter, altså cremer eller andet, som bliver på huden«, siger dermatolog og ekspert i hudsygdomme Ian R. White til Politiken.

Bør fjernes nu
Den britiske specialist er en af de europæiske forskere i komiteen. Den videnskabelige vurdering skal debatteres i fire til seks uger; først derefter kan en lovgivning omkring stoffet gå i gang.

»Cremer og kosmetik med MI burde blive taget af hylderne nu, for de er ikke sikre for forbrugerne. Men det er ikke realistisk at tro, at det vil ske lige nu«, siger Ian R. White, som oplever, at 10 procent af hans patienter lider af overfølsomhed over for MI. Over hele Europa har allergilæger slået alarm over den voldsomme vækst i antallet af allergiske reaktioner over for det potente stof.

De alarmerende tal har helt usædvanligt fået kosmetikbranchen til at opfordre sine egne medlemmer til at udfase MI fra leave-on-produkter og i vådservietter. Men det er dels frivilligt, om producenterne vil gøre det, dels uvist, hvor lang tid det kommer til at tage.

MI bruges som konserveringsmiddel i alt fra kosmetik og sæbe til rengøringsmidler og maling. Inden for de seneste to år er antallet af patienter med allergiske reaktioner over for stoffet fordoblet, viser forskning fra Gentofte Hospital. Her anslår lægerne, at mellem 1 og 5 procent af danskerne nu lider af MI-allergi, som de aldrig kommer af med, og som i nogle tilfælde virker direkte invaliderende på folk.

»Vi ser granvoksne mænd, som ellers var raske, blive så syge, at de ikke kan arbejde. Og vi ser små børn, hvor lægerne i lang tid tror, at de har børneeksem, men hvor det skyldes MI. Det har ingen rimelighed, at det fortsætter«, siger professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi ved Gentofte Hospital.

For meget til at forbyde

Mens MI altid skal deklareres i sæbe og kosmetiske produkter, står det ikke nødvendigvis på maling eller rengøringsmidler, og det gør det umuligt for allergikerne at undgå stoffet.

»Hvis det var noget, der forekom i fødevarer, ville vi ikke acceptere det i ti minutter. Miljøstyrelsen burde sørge for, at kosmetiske produkter beregnet til at blive på huden såsom cremer og vådservietter med MI fjernes fra hylderne«, siger Jeanne Duus Johansen.

LÆS OGSÅ

Men det er der ikke udsigt til, oplyser Lærke Nielsen fra Miljøstyrelsen:

»Det giver ikke så meget mening, når der er så mange produkter, der bliver importeret«.

Miljøstyrelsen har i årevis arbejdet på at få kommissionen til at tage MI op til revision i den videnskabelige komite.

»Vi har henvendt os fire gange til kommissionen med vores viden og presset på for, at stoffet skulle revurderes. Men det er ikke til at vide, hvorfor det først sker nu«, siger Lærke Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce