Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ulla Pallesen
Foto: Ulla Pallesen

Sygemelding. Sår på tandkød og slimhinder efter hjemmeblegning i to dage med produktet Denti White. Patienten havde stærke smerter og var sygemeldt en uge.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæge: Derfor skal du holde dig fra hjemmeblegning af tænderne

Hvis blegemidlet overholder loven, kan produktet slet ikke blege tænder.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Købere af tandblegemidler til hjemmebrug bliver mere eller mindre taget ved næsen.

I hvert fald, hvis forhandleren overholder lovens grænseværdi på 0,1 procent af det aktive blegemiddel brintoverilte i produktet.

»Et produkt med mindre end 0,1 procent brintoverilte kan slet ikke blege tænder«, siger overtandlæge ved Tandlægeskolen på Københavns Universitet, Ulla Pallesen.

Ulovlige produkter med for meget brintoverilte

Men der er også mange ulovlige produkter til salg på nettet, hvor indholdet af brintoverilte overstiger grænseværdien. Det viser en kontrol fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, der fandt ni ulovlige produkter i danske netbutikker og har politianmeldt en af dem.

Og når indholdet af brintoverilte overskrider grænseværdien, begynder det at blive risikabelt, for brintoverilte kan frembringe sår ved kontakt med tandkød og slimhinder i munden, og stoffet kan måske også ætse tandemaljen, så tænderne bliver mere sårbare over for nye misfarvninger.

»Vi har slemme eksempler på, at tandblegemidler i håndkøb har skadet både tandkød og slimhinder«, siger Ulla Pallesen.

LÆS ARTIKEL

Hun nævner et eksempel, hvor en patient måtte sygemelde sig fra sit arbejde i en hel uge, fordi hun fik smertefulde sår på tandkødet efter at have prøvet en hjemmebehandling.

»Problemet er, at disse midler kun må ramme tænderne, men hvis den skinne, man anvender med det aktive middel i, ikke er korrekt udformet, kommer brintoverilten i direkte kontakt med tandkødet«, siger hun.

Men det er ifølge Ulla Pallesen ikke det eneste problem med de blegemidler, man køber til hjemmebrug. Nogle af forhandlerne hævder nemlig, at de ikke anvender brintoverilte, men ofte er der syre i disse produkter, som går direkte til angreb på tændernes emalje.

Ulla Pallesen siger, at et produkt af den slags måske vil få tænderne til at se lysere ud lige i begyndelsen, men syren ætser noget af emaljen væk og gør overfladen porøs, så der bagefter er frit slag for, at alle mulige farvestoffer fra kaffe, the, tobak, rødvin og frugtsaft kan farve tænderne endnu mere, end de var, før man startede behandlingen.

»Der er i det hele taget stærk tvivl om disse blegemidler overhovedet har en effekt. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der viser det, og for det meste virker de bare ikke«, siger hun.

Og én ting er Ulla Pallesen sikker på: »Blegeprodukter med mindre end 0,1 procent brintoverilte kan ikke blege tænder«.

Lovgivningen giver tandlæger lov til at anvende produkter med et indhold af brintoverilte op til seks procent - altså 60 gange så meget som tilladt i produkterne til hjemmebrug.

Når en patient møder op hos tandlægen og gerne vil have sine tænder gjort lysere, vil tandlægen ifølge Ulla Pallesen først lave en undersøgelse, der viser, om tænderne overhovedet er egnet til at blive bleget.

»Der kan være mange naturlige årsager til, at tænder ser mørkere ud, end patienterne ønsker sig dem«, siger hun og nævner, at nogle mennesker har en tandstilling, der gør, at nogle tænder vil være mere i skygge i mundhulen end andre. De ser altså mørkere ud, men kan ikke bleges. Tænder med store plastfyldninger eller tynd emalje eller tænder med forkalkninger indefra kan heller ikke bleges. Og en rodbehandlet tand kan kun bleges indefra hos tandlægen, fortæller hun.

Hvis tandlægen konkluderer, at tænderne kan tåle at blive bleget, vil patienten på klinikken få lavet en skinne, der slutter helt tæt, og som forhindrer, at brintoverilte kommer i kontakt med tandkødet.

»Det kalder vi en tandlægestyret tandblegning«, siger hun, og fortæller, at den må patienten selv bruge i hjemmet ved at sætte skinnen på tænderne to gange en time om dagen, da det aktive stof i midlet kun virker i lidt over en time.

»Men nogle af de misfarvninger, man kan opleve, er ikke egnet til at blive fjernet med tandblegemidler. Det gælder for eksempel misfarvninger fra tobak, kaffe og the, der sidder uden på tanden. Her er det helt klart en tandrensning, der skal til«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden