0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Greenpeace finder giftige kemikalier i 12 tøjmærker til børn

Ny Greenpeace-rapport kritiserer firmaers brug af sundhedsskadelige kemikalier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Miljøvogter. Greenpeace advarer mod giftige kemikalier i børnetøj. Miljøstyrelsen maner til ro »det udgør ikke en sundhedsrisiko«, lyder det. Tøjet på billederne har ingen relation til det omtalte kemikalietøj i artiklen.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når der skal handles tøj til poderne, foretrækker de fleste, at så få kemikalier som muligt følger med.

Men ifølge en ny rapport fra Greenpeace sidder kemikalieresterne i både dyrt og billigt tøj.

I 76 ud af 82 stykker tøj fra 12 forskellige internationale mærker som Adidas, H&M og Disney, fandt Greenpeace skadelige kemikalierester.

De testede stoffer er hormonforstyrrende og påvirker både forplantningsevne og immunforsvar hos mennesker.

Tøjbranchen skal stoppe de giftige kemikalier »For forældre, der gerne vil købe kemikaliefrittøj til deres børn, er det her et mareridt. De farlige kemikalier findes i dyrt såvel som i billigt tøj. De her gifte forurener vandløb og spreder sig over hele jorden. Tøjbranchen må stoppe med at bruge de giftige kemikalier og gå over til de mere miljørigtige alternativer, som allerede findes«, siger Annika Jacobson, chef for Greenpeace i Sverige, i en pressemeddelelse.

En af de mest brugte kemikalier i tøjproduktionen er nonylphenol (NPE), som blandt andet bliver brugt som blegemiddel. Det kunne ses i 50 ud af de 82 stykker tøj, som er købt i 25 forskellige lande.

Ifølge Greenpeace bliver NPE og andre kemikalier udledt til søer og vandløb, når tøjet bliver vasket. Det medfører på længere sigt, at forbrugerne kan blive syge.

Børn sutter på tøjet
Hos Forbrugerrådet TÆNK er man bekymret over, at der er NPE i tøj til børn.

»Børn er mere sårbare over for kemikalier end voksne, blandt andet fordi de sutter på tøjet. Derfor har tøjfirmaerne altså et kæmpe samfundsansvar her«, siger Claus Jørgensen Seniorrådgiver i Forburgerrådet TÆNK.

Han undrer sig over, at alt legetøj til børn fra 0-3 år skal være ftalatfrit, men at tøjet gerne må indholde de farlige stoffer.

»Legetøjet leger de kun med en gang i mellem. Tøjet har de på hele dagen og begge dele ryger jo ud og ind af munden«, siger han.

Tidligere tests så samme problem
Forbrugerrådet TÆNK anbefaler, at man altid vasker tøjet, inden man giver børnene det på, og så kan man kigge efter svanemærket, når man er ude at købe tøj.

»Der er flere firmaer, der har tøj uden problematisk kemi. Og så skal man spørge inde i butikkerne, så bliver de også opmærksomme på, at det er noget, forbrugerne efterspørger«, siger Claus Jørgensen.

Greenpeace har både i 2011 og 2012 testet tøj fra internationale firmaer, også dengang fandt organisationen de skadelige kemikalier.

Kemikalier udgør ikke risiko
I Miljøstyrelsen er de enige med Greenpeace i, at der er mange kemikalier i tekstiler, men det skal forældrene ikke ligge søvnløse over. Det udgør nemlig ikke en risiko.

»Ud fra de undersøgelser vi har lavet, finder vi helt generelt, at kemikalier i tøj ikke udgør en sundhedsrisiko. Og forældrene skal ikke være nervøse. De skal huske at vaske tøjet. Det fjerner de flester kemikalierester«, siger Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Hun forsikrer om, at Miljøstyrelsen løbende tester og analyserer kemikalier, og hvis de mener, at noget udgør en sundhedsrisiko, kan de stoppe det og regulere brugen af det gennem EU.

Miljøstyrelsen er i øjeblikket i gang med at etablere et samarbejde med tøjfirmaerne. Et samarbejde, der skal se på, om man kan stille krav om færre kemikalier til underleverandørerne i andre lande.

»Det er et frivilligt samarbejde, hvor firmaerne kan lære af hinandens erfaringer med at styre leverandørkæden. Det er ikke helt let«, siger hun.

Adidas: Vi følger loven

Adidas Group i Norden er allerede i gang med den type samarbejder, og de kan tydeligt genkende udfordringen ved at styre leverandørkæden, som kræver at mange aktører skal spille sammen.

Filip Göransson, PR & Corporate Communications Manager i Adidas Group Norden, skriver i en mail, at de kemikalier Greenpeace har fundet i firmaets tøj er korrekt, men han siger samtidig »der er ingen sundhedsrisiko ved at bære vores tøj. Vi lever fuldt og helt op til internationale krav«.

Alligevel siger han, at Adidas vil bruge Greenpeace-rapporten som en mulighed til at få et uafhængigt firma til at teste produkterne igen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts