Tilbagetrækning. Babyerne her får bare massage, men når de skal skiftes bør man undlade at bruge Huggies med det allergifremkaldende methylisothiazolinone (MI), råder Astma Allergi Danmark. Stoffet er endnu ikke forbudt, men er ved at blive udfaset. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Tilbagetrækning. Babyerne her får bare massage, men når de skal skiftes bør man undlade at bruge Huggies med det allergifremkaldende methylisothiazolinone (MI), råder Astma Allergi Danmark. Stoffet er endnu ikke forbudt, men er ved at blive udfaset. (arkivfoto)

Forbrugerkemi

Coop satte skadelige vådservietter på brandudsalg

Butikkerne trækker Huggies for at beskytte børn. Ugen før var de på tilbud.

Forbrugerkemi

SuperBrugsen og Kvickly har fjernet vådservietterne Huggies fra hylderne og destrueret dem for at beskytte småbørn mod allergi.

Det meldte supermarkedskæden Coop ud i dag.

Men ugen før den famøse tilbagetrækning af produktet havde SuperBrugser landet over et meget godt tilbud til kunderne: Fem pakker Huggies til kun 50 kroner.

»Det er virkelig strengt. Og det er ubehageligt for forbrugerne, som jo køber de her vådservietter uden at være klar over, at de kan være stærkt allergifremkaldende«, siger vicedirektør i Astma Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

LÆS ARTIKEL

Vådservietterne indeholder stoffet methylisothiazolinone (MI), som allergiforskere og læger har bevist er skyld i en kraftig stigning af allergiramte.

Læser er forarget
Også Politikens læsere undrer sig over, at vådservietterne var på tilbud lige før de blev del af en storstilet tilbagetrækning.

»Det er forargeligt. Man har tilsyneladende foretrukket at tjene en sidste skilling frem for at prioritere forbrugernes/babyers sundhed højest«, skriver Jan Larsen fra Østerbro til redaktionen.

Coop oplyser, at tilbuddet blev planlagt for 12 uger siden, og at man derfor på det tidspunkt ikke havde besluttet, at Huggies skulle trækkes tilbage.

»Der er ikke tale om nogen form for realisering. Hvis vi havde villet spekulere i at spare penge, skulle vi jo ventet med at stoppe, til vi havde solgt lageret ud«, skriver Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen i en mail.

Brug det ikke på dine børn
Siden Politiken skrev om MI i oktober har både EU's videnskabelige komite for forbrugersikkerhed og kosmetikindustrien erkendt, at stoffet er så problematisk, at det i det mindste bør udfases fra alle former for 'stay-on' produkter - det vil sige vådservietter, cremer, kosmetik og andet, som bliver siddende på huden.

Derfor vil Anne Holm Hansen anbefale, at de forbrugere, som har købt servietterne, lader være med at bruge dem.

»Det her tilbud kan betyde, at forældre kan have købt mange Huggies. Måske tre gange fem pakker. Og så vil de blive brugt over meget lang tid. Det ville jeg ikke gøre, hvis det var mit barn«, siger Anne Holm Hansen.

LÆS ARTIKEL

Barnet risikerer at få kontaktallergi, som det vil have resten af livet. Derfor kan det fremover reagere på produkter, som indeholder MI, også i arbejdssammenhænge, hvor MI bruges på mekanikerværksteder, i industrien, i maling og i rengøringsmidler.

Du kan få penge tilbage

Coop har hele tiden været bevidst om, at MI kunne udgøre et problem for forbrugerne, og har derfor holdt stoffet helt ude af sine egne produkter. Næste skridt har været at få eksterne leverandører til at stoppe med MI i de produkter, som forbrugeren får på huden.

LÆS GUIDE

Men selv om supermarkedskæden ikke mener, at den kunne have handlet anderledes, kan kunderne nå at fortryde købet.

»Hvis kunderne er utrygge ved produktet, kan de som altid levere den tilbage og på penge tilbage ved fremvisning af bon«, oplyser informationsdirektør Jens Juul Jensen.

Huggies producenten Kimberley Clark oplyser i øvrigt, at vådservietterne fra denne måned bliver fremstillet uden MI. Servietterne uden MI ventes på det danske marked i slutningen af marts.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce