Foto: OLESEN PETER HOVE
Forbrugerkemi

Eksklusivt tøjfirma dropper giftige kemikalier

Skotsternede Burberry har givet efter for pres og ændrer produktionsmetoderne.

Forbrugerkemi

Det eksklusive tøjmærke Burberry med de velkendte skotsktern har netop forpligtet sig til at fjerne giftige kemikalier i tekstilproduktionen fra januar 2020, men et af de giftige stoffer vil allerede blive fjernet fra 2016.

Det skriver Greenpeace i et nyhedsbrev, og Burberry selv bekræfter forholdet i en pressemeddelelse.

DOKUMENTATIONLæs Burberry's udmelding

Burberry skriver blandt andet, at firmaet er indstillet på, at alle skadelige kemikalier, der anvendes i produktionen, vil være udfaset senest 1. januar 2020.

For to uger siden udgav Greenpeace en rapport, der dokumenterede miljø- og sundhedsskadelige rester af kemikalier i børnetøj hos 12 globale mærker, heriblandt Burberry.

Greenpeace har med sin kampagne Detox (afgiftning) taget æren for, at der nu er 19 kendte tøjmærker, som tilslutter sig kampagnens krav om at fjerne de farligste stoffer fra tekstilproduktionen.

LÆS ARTIKEL

»Burberry har taget et seriøst og vigtigt skridt, der forpligter selskabet til at rense godt og grundigt op i produktionen, så forbrugerne kan få sikkerhed for, at tøjet ikke gør forbrugerne syge eller forurener vandmiljøet«, siger Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

Burberry, der er britisk, forpligter sig til at begynde at fjerne de såkaldte perfluorinerede kemikalier, PFC, i leverandørkæden allerede fra 2016.

PFC bruges blandt andet til at imprægnere tøj, og når det udledes fra produktionen og forbrugernes vaskemaskiner, føres det videre i vandløb og i fødekæden - til fare for miljøet og sundheden. Kemikaliet er under mistanke for at virke både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

»Nu ser vi frem til handling og håber, at Burberry også kan få flere luksusmærker som Gucci, Versace og Louis Vuitton til at gå samme vej. Men lige meget om tøjet er dyrt eller billigt, skal selskaberne kunne se forbrugerne i øjnene og love dem tøj uden giftige kemikalier«, siger Birgitte Lesanner.

Mærker som adidas, Levi’s og Nike er blandt de nu 19 producenter, inklusive Burberry, der forpligter sig til at stoppe udledningen af farlige kemikalier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce