Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: OLESEN PETER HOVE
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksklusivt tøjfirma dropper giftige kemikalier

Skotsternede Burberry har givet efter for pres og ændrer produktionsmetoderne.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det eksklusive tøjmærke Burberry med de velkendte skotsktern har netop forpligtet sig til at fjerne giftige kemikalier i tekstilproduktionen fra januar 2020, men et af de giftige stoffer vil allerede blive fjernet fra 2016.

Det skriver Greenpeace i et nyhedsbrev, og Burberry selv bekræfter forholdet i en pressemeddelelse.

DOKUMENTATIONLæs Burberry's udmelding

Burberry skriver blandt andet, at firmaet er indstillet på, at alle skadelige kemikalier, der anvendes i produktionen, vil være udfaset senest 1. januar 2020.

For to uger siden udgav Greenpeace en rapport, der dokumenterede miljø- og sundhedsskadelige rester af kemikalier i børnetøj hos 12 globale mærker, heriblandt Burberry.

Greenpeace har med sin kampagne Detox (afgiftning) taget æren for, at der nu er 19 kendte tøjmærker, som tilslutter sig kampagnens krav om at fjerne de farligste stoffer fra tekstilproduktionen.

LÆS ARTIKEL

»Burberry har taget et seriøst og vigtigt skridt, der forpligter selskabet til at rense godt og grundigt op i produktionen, så forbrugerne kan få sikkerhed for, at tøjet ikke gør forbrugerne syge eller forurener vandmiljøet«, siger Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

Burberry, der er britisk, forpligter sig til at begynde at fjerne de såkaldte perfluorinerede kemikalier, PFC, i leverandørkæden allerede fra 2016.

PFC bruges blandt andet til at imprægnere tøj, og når det udledes fra produktionen og forbrugernes vaskemaskiner, føres det videre i vandløb og i fødekæden - til fare for miljøet og sundheden. Kemikaliet er under mistanke for at virke både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

»Nu ser vi frem til handling og håber, at Burberry også kan få flere luksusmærker som Gucci, Versace og Louis Vuitton til at gå samme vej. Men lige meget om tøjet er dyrt eller billigt, skal selskaberne kunne se forbrugerne i øjnene og love dem tøj uden giftige kemikalier«, siger Birgitte Lesanner.

Mærker som adidas, Levi’s og Nike er blandt de nu 19 producenter, inklusive Burberry, der forpligter sig til at stoppe udledningen af farlige kemikalier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden