Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Væk. Camilla Jensen med den tatovering, som hun fik lavet i køkkenet hos en veninde. Efter to år fik hun pludselig en kraftig allergisk reaktion, og bruger nu 15.000 kroner på at få tatoveringen fjernet.
Foto: Janus Engel

Væk. Camilla Jensen med den tatovering, som hun fik lavet i køkkenet hos en veninde. Efter to år fik hun pludselig en kraftig allergisk reaktion, og bruger nu 15.000 kroner på at få tatoveringen fjernet.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Camilla: Jeg fortryder inderligt min tatovering

Ny undersøgelse viser, at 60.000 danskere har farlige hjemmetatoveringer.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg valgte en hjemmetatovør for at spare penge. En beslutning, jeg fortryder helt vildt i dag«. Sådan siger den 21-årige studerende Camilla Jensen fra Vejle. Hun har på egen krop mærket, hvad det kan medføre, når man lader en forkert styre nålen.

Hun fik en veninde til at tatovere sig hjemme i sit køkken.

»Hun fik det til at se sterilt ud, men i dag kan jeg se, at det slet ikke var sterilt. Der var masser af dyr i lejligheden med rotter i et bur på bordet og en hund, der rendte rundt mellem benene på os. Undervejs tog hun rygepauser, hvor hun bare tog handskerne af og røg lige ved siden af udstyret«, siger Camilla Jensen, der til daglig er VUC-studerende.

Camilla Jensen er ikke alene. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Miljø- og Sundhedsstyrelsen viser, at cirka 10 procent af de over 600.000 tatoverede danskere har fået lavet deres tatovering hos en hjemmetatovør.

Ifølge eksperter er det en alarmerende udvikling, fordi det er yderst risikabelt at få en hjemmetatovering.

»Det er meget sværere at tatovere, når det er hjemme i din egen bolig, hvor der måske er mad, husdyr osv., fordi det er vanskeligere at holde sterilt. Det øger risikoen for infektioner betragteligt«, siger Jørgen Serup.

Han er overlæge på Danmarks eneste behandlingsklinik for tatoveringer på Bispebjerg Hospital. Ifølge Jørgen Serup er der altid en sundhedsmæssig risiko ved at få en tatovering, og han ser også skader fra etablerede tatovører.

»Men risikoen er langt større ved hjemmetatoveringer«.

Samtidig øges risikoen for alvorlige allergiske reaktioner betragteligt, fordi hjemmetatovørerne har dårligt udstyr og ikke ved, hvor dybt de skal stikke. Det blæk, der bruges, er ofte indkøbt på nettet i udlandet, hvor der absolut ingen kontrol er, og ingen ved, hvilke stoffer der er i. I uheldige tilfælde kan blodoverførselssygdomme som hiv og leverbetændelse også finde sted.

Tatovørbranchen ærgrer sig over de dårlige ’køkkentatoveringer’ og ønsker sig en autorisationsordning på området, så forbrugerne kan skelne mellem professionelle og amatører.

»Antallet af hjemmetatoveringer er frygtelig højt, og de burde være forbudt. I dag er udstyret kun 500 kroner og to klik væk, og så er man i gang i morgen. Det er helt ude af kontrol«, siger Lars Winther Kristensen, der er formand for Dansk Tatovør Laug (DTL). Det er den eneste danske brancheforening for tatovører.

Der er ingen præcise tal for, hvor mange hjemmetatovører der er i Danmark, men hos DTL anslår man, at antallet er betydeligt højere end de omkring 1.000 skatteregistrerede tatovører, der findes i Danmark.

Myndighederne har med den nye undersøgelse for første gang nogensinde kortlagt problemet med hjemmetatoveringer i Danmark. Miljø- og Sundhedsstyrelsen er klar over problematikken og advarer mod hjemmetatovører i kampagnen 'Think Before You Ink'.

»Vi mener, det er et stigende problem i Danmark, og det er helt klart også et sundhedsproblem, da risikoen ved at blive tatoveret hos en hjemmetatovør er betydeligt større end hos en professionel«, siger toksikolog hos Miljøstyrelsen Christina Ihlemann.

Undersøgelsen er foretaget blandt næsten 4.000 repræsentativt valgte danskere og viser, at 18 procent af de adspurgte har en tatovering. Heraf har hver tiende tatoverede været hos en hjemmetatovør. Derudover viser undersøgelsen, at næsten 40 procent af de adspurgte mellem 15 og 34 år, der er uden blæk i huden, overvejer at komme under nålen i fremtiden.

Hjemmetatovering gav allergi
Der gik over to år, før Camilla Jensen mærkede noget til sin hjemmetatovering, som hun nu er i færd med at få fjernet grundet en allergisk reaktion.

»Tatoveringen begyndte pludselig at hæve og klø helt sindssygt meget. Den sidder på ryggen, så jeg kunne ikke selv se det, men min kæreste fortalte mig, at den var hævet meget. Den var faktisk hævet med halvanden centimeter«, fortæller hun.

Av. Camilla Jensens hjemmegjorte tatovering gav en kraftig allergisk reaktion, og hun er nu i gang med at få den fjernet med laser. FOTO: Privat

Av. Camilla Jensens hjemmegjorte tatovering gav en kraftig allergisk reaktion, og hun er nu i gang med at få den fjernet med laser. FOTO: Privat


Reaktionen skyldtes ifølge lægen, at der var brugt dårlig kopifarve, og at nålen var stukket for dybt ned i huden. Ifølge overlæge Jørgen Serup et hyppigt set problem ved hjemmetatoveringer.

»Der er mange af hjemmetatovørerne, der simpelthen stikker for dybt og efterlader pigmentet i et forkert lag af huden. Det kan give kraftige reaktioner på grund af de fremmedlegemer, der kommer ind i kroppen, og så kan det medfører stor smerte«, siger han.

Det kan Camilla Jensen nikke genkendende til.

»Hun stak nålen alt, alt for dybt. Jeg har fået at vide, at hun har stukket helt ned i fedtlaget. Det gjorde helt vildt ondt. Da jeg efterfølgende kom til en professionel, gjorde det overhovedet ikke ondt, hvilket overraskede mig meget«, siger hun.

På trods af sine erfaringer har Camilla Jensen ikke afholdt sig fra at få lavet flere tatoveringer. Ud over den omtalte hjemmetatovering har hun fået lavet tre, professionelt, hos Havnegade Tato i Vejle, hvor de møder flere og flere unge, der har været under en hjemmetatovørs nål.

»Vi oplever stadig oftere, at unge kommer ind med hjemmetatoveringer, de har fået i en brandert hjemme hos en kammerat«, siger tatovør og ejert Jerrich Nielsen, der peger på den lette tilgængelighed til billigt tatoveringsudstyr på nettet som en primær årsag til udviklingen.

Samme billede tegner sig hos Tattoo-Remove i Roskilde, hvor Jesper Jørgensen lever af at fjerne tatoveringer ved brug af laser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er absolut et stigende problem, at folk kommer ind med dårlige hjemmetatoveringer, der til tider allerede er gået infektion i«, siger Jesper Jørgensen, der anslår, at halvdelen af hans kunder kommer med hjemmetatoveringer.

Det vilde vesten
Dansk Tatovør Laug har de seneste år efterspurgt en autorisationsordning under en offentlig myndighed.

»Vi går benhårdt efter en autorisationsordning, hvor man skal gennemgå nogle kurser omkring hygiejne, risiko for infektioner og allergiske reaktioner samt brug af tatoveringsudstyr og farver«, siger Lars Winther Kristensen, der samtidig mener, at uautoriseret hjemmetatovering skal gøres ulovligt.

Han bakkes op af Jørgen Serup, der gerne ser et forbud mod hjemmetatoveringer.

»Tatoveringsbranchen er det vilde vesten. Hvis man skal løse problemet med hjemmetatoveringer, så skal de simpelthen forbydes. Vi skal kigge mod udlandet og deres erfaringer med regulering«, siger Jørgen Serup.

I 2007 indførte sundhedsmyndighederne i Holland nye regulativer for landets professionelle tatovører. De indeholder forskrifter for hygiejne og udstyr, som tatoveringsklinikker skal opfylde for at have licens til at tatovere.

I 2011 lavede man en undersøgelse, der skulle vise effekterne af den nye lov. Den viste, at 0,4 procent af dem, der fik lavet deres tatovering hos en godkendt tatoveringsklinik, fik en efterfølgende komplikation. Af dem, der fik lavet deres tatovering andetsteds, var tallet noget højere – nemlig 16 procent. Der findes ikke tilsvarende tal fra Danmark.

Uddannelse kan åbne branchen
Freya Mikkelsen fra Aarhus har over de seneste år selv tatoveret venner og bekendte i sit køkken. Hun forstår kritikken af hjemmetatovører, men har dog aldrig selv oplevet komplikationer.

»Jeg kan godt forstå advarslerne mod hjemmetatovører, da vi ikke kan garantere sundhedsmæssig eller kunstnerisk sikkerhed. Personligt går jeg dog meget op i, at hygiejnen er i orden«, siger Freya Mikkelsen.

Hun så gerne, at en offentlig uddannelse blev etableret for at forbedre forbrugernes sikkerhed, men også for at gøre tatovørbranchen mere åben.

»Det ville i hvert fald have hjulpet mig. Jeg ville gerne starte som tatovør, men det er jo ikke til at få læreplads. De kender alle sammen hinanden, og det er umuligt at komme ind«, siger Freya Mikkelsen.

Lov virker ikke
1. januar trådte en ny lov om registrering af tatovører i kraft. Men ordningen er frivillig. Ifølge Jørgen Serup får loven ingen effekt.

»Det er ren symbolpolitik. Loven løser slet ikke problemet med manglende uddannelse, viden og hygiejne, fordi den er frivillig. Hjemmetatovørerne vil fortsat have frit spil«, siger Jørgen Serup, der flere gange har anmodet myndighederne om at varetage en lovpligtig registrering af tatovørerne.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stemte imod lovforslaget. Ifølge sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, er loven uden virkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Loven er uanvendelig, fordi registreringen er frivillig. Dermed får forbrugerne ikke det sundhedsmæssigt sikreste valg. Der er ikke nogen, der lader sig registrere ved den nye lov«, siger Liselott Blixt.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har i et svar til Folketinget gjort det klart, at han mener, det først og fremmest er tatovørbranchens ansvar, at loven ikke virker.

En dyr lærestreg
Tilbage i Vejle er køkkenet skiftet ud med en laserklinik, hvor Camilla Jensen får fjernet den hjemmetatovering, der gav hende problemer.

»Min hjemmetatovering kostede 150 kroner, men det kommer til at koste mig 15.000 kr. at få den fjernet. Det er en meget dyr lærestreg. Havde jeg vidst bedre, havde jeg ikke gjort det«, siger Camilla Jensen.

»Når jeg hører om folk, der overvejer at gå til en hjemmetatovør, så fortæller jeg dem, hvad jeg gennemgår nu. Så håber jeg, at de kommer på andre tanker«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden