0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvert tredje børnetyggegummi kan være hormonforstyrrende

Hormonforstyrrende stoffer kan være skyld i faldende fertilitet og testikelkræft.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Børnevenligt? Forbrugerrådet Tænk har tjekket varedeklarationerne på 62 forskellige pakker tyggegummi. 18 af produkterne, heraf syv som er målrettet til børn, indeholder BHA (E 320).

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er knald på kulørerne og billeder af bobler og børn. Men en del af indholdet i pakkerne med bobletyggegummi målrettet til børn burde slet ikke være tilladt, mener Forbrugerrådet Tænk.

7 ud af de 20 pakker børnetyggegummi, som rådet har nærlæst varedeklarationerne på, indeholder nemlig stoffet BHA, som det danske Center for Hormonforstyrrende Stoffer klassificerer som potentielt hormonforstyrrende.

FAKTA

Hubba Bubba-tyggegummi, tyggegummicigaretter og tyggegummikugler solgt i løsvægt er nogle af produkterne med konserveringsmidlet BHA .

»Det er forargeligt, at fødevarer tilsættes stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Især når det gælder produkter til børn, som er ekstra sårbare«, siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.

LÆS ARTIKEL

Hormonforstyrrende stoffer mistænkes blandt andet for at være medvirkende årsag til den faldende fertilitet og en stigning i testikelkræft.

Anja Philip pointerer, at BHA i små mængder ikke behøver at være farligt her og nu. Men kombinationen af forskellige stoffer, selv i meget små doser, kan samlet have en hormonforstyrrende effekt, og denne cocktail-effekt tages ikke højde for i den nuværende regulering af kemikalier.

I alt har Forbrugerrådet Tænk tjekket 62 forskellige pakker tyggegummi på det danske marked for BHA. 18 af dem indeholder stoffet, som amerikanske myndigheder anser for at være kræftfremkaldende.

»Flertallet af produkterne i vores tjek er uden BHA, så der findes tydeligvis brugbare alternativer til stoffet. Vil virksomhederne ikke bruge dem, må politikerne forbyde stoffet, så usikkerheden kommer forbrugerne til gode«, opfordrer Anja Philip.

Producenter: Stoffet er godkendt
Wrigley fremstiller blandt andet Hubba Bubba-tyggegummi og forsvarer brugen af BHA i tyggegummi:

»Alle ingredienser, der anvendes i vores produkter, har gennemgået grundig forskning og opfylder alle gældende krav og love, når det gælder sikkerheden. BHA er godkendt som tilsætningsstof i spiselige produkter af både nationale og internationale myndigheder. Wrigley bruger kun en meget lille mængde af antioxidanten i vores tyggegummi, langt under de etablerede grænser«, skriver Annette Furuskog, ansvarlig for kundekontakten hos Wrigley Scandinavia, i en mail.Også sidste år kritiserede Forbrugerrådet Tænk, at en del varianter af Mentos-tyggegummi indeholder BHA. Det fik vrede forbrugere til at droppe produkterne og kritisere Mentos, bl.a. på firmaets danske Facebookside.

»Perfetti Van Melle, som producerer Mentos tyggegummi, arbejder kun med godkendte tilsætningsstoffer«, oplyser brandmanager Tina Kreutzfeldt Quenée fra Valora Trade, som repræsenterer Mentos i Danmark.

I en skriftlig erklæring hæfter Perfetti Van Melles administrerende direktør Sameer Suneja sig bl.a. ved, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for nogle år siden fordoblede den acceptable daglige indtagelse af BHA. Firmaet gør også opmærksom på, at indholdet af BHA i tyggegummiet er væsentligt lavere end det godkendte maksimale indhold.Forbrugerrådet Tænks aktuelle ingredienstjek viser, at fire varianter af Mentos-tyggegummi i modsætning til sidste år ikke længere indeholder BHA.

»Mentos bruger både BHA og BHT, alt efter hvor de to antioxidanter er mest effektive i opskriften«, oplyser brandmanager Tina Kreutzfeldt Quenée fra Valora Trade.

Forbrugerrådet Tænk ønsker et forbud mod hormonkemi i forbrugerprodukter og starter nu en underskriftindsamling mod brug af alle de stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Underskriftindsamlingen er en del af rådets kampagne ’Giftfri Barndom’, som sætter fokus på problematiske stoffer i forbrugerprodukter. Underskifterne er tiltænkt den danske fødevareminister, men budskabet er i høj grad også til politikerne i EU.

»Danmark gik forrest og fik fjernet stoffet bisphenol A i sutteflasker. Siden fulgte EU trop. Vi kan også gå foran med et forbud mod hormonkemi i forbrugerprodukter«, siger Anja Philip. Tjekker tyggegummipakkerne

»Forbrugere skal sikres mod sundhedsskadelige og potentielt sundhedsskadelige stoffer. Gerne i form af en omvendt bevisførelse, så producenterne skal bevise, at et stof ikke er skadeligt, før det kan bruges«, siger Christel Schaldemose (S), som har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006. »Lige nu laver vi et stort kemiforsøg med vores børn, fordi vi ikke kender effekten af de forskellige stoffer, som de bliver udsat for«, mener hun.

LÆS OGSÅ Hendes egne børn er meget glade for tyggegummi, og der kan ryge en hel del indenbords, hvis hun ikke holder justits med det. Hun har selv gransket varedeklarationerne på tyggegummipakkerne og vejledt sine børn i at holde sig fra de produkter, der indeholder BHA. »Men det skal ikke være den enkelte forbrugers ansvar at kigge efter problematiske stoffer. Så er det kun de ressourcestærke, som får det gjort, mens andre må sejle deres egen sø. Tyggegummi er noget, vi spiser for fornøjelsens skyld. Det må ikke være farligt«, pointerer Christel Schaldemose. Hun mener, der skal afsættes flere midler til forskning i cocktaileffekten af de mange forskellige kemiske stoffer, som vi spiser, smører os ind i, indånder og på andre måder er i kontakt med.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter