Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbudt. Selvom ftalater i Danmark er forbudt i legetøj og andre ting til børn, er det ingen garanti for, at børnene ikke kommer i kontakt med de farlige stoffer gennem vinylgulve og støv.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Forbudt. Selvom ftalater i Danmark er forbudt i legetøj og andre ting til børn, er det ingen garanti for, at børnene ikke kommer i kontakt med de farlige stoffer gennem vinylgulve og støv.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farlige ftalater er næsten umulige at spotte

Fire ftalater skulle have været forbudt, men det forpurres af en EU-dom.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De kan være i badeforhæng, elektronik, vinylgulve og print på t-shirts.

De fire farlige ftalater skulle for længst have været forbudt i Danmark, men først blev forbuddet udskudt, og nu er det helt blevet droppet på grund af en EU-dom.

Danmark kan nemlig ikke lovgive om kemiske stoffer, samtidigt med at EU er i gang med at vurdere, om der skal laves regler om stofferne på EU-niveau.

  • Di-n-butyl phthalate (DBP),
  • Di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP),
  • Diisobutyl phthalate (DIBP) og
  • Butyl benzyl phthalate (BBP)

er de mundrette navne på de fire stoffer. Og blandt en stor gruppe af ftalater, er det altså disse fire, der viser de sikreste tegn på at være skadelige.

Men selvom du er udstyret med en ualmindeligt god hukommelse og kan huske de fire navne, er det så godt som umuligt at finde ud af, hvilke produkter, disse stoffer findes i.

Der er nemlig sjældent indholdsfortegnelser på ting som badeforhæng og elektronisk udstyr, fortæller Claus Jørgensen, der er miljø- og kemimedarbejder i Forbrugerrådet TÆNK.

Forbud mod ftalater i legetøj er ikke nok

Hvordan ved man så, hvilke produkter der indeholder ftalater?

»Det ved man faktisk ikke«, siger Claus Jørgensen.

Og selvom ftalater i Danmark er forbudt i legetøj og produkter til børn, er det altså ikke en garanti, for de findes stadigvæk i produkter, som børn kommer i kontakt med.

»Der er jo ingen regler for det vinylgulv, som børnene kravler rundt på. Og problemet er, at stofferne optages i støvet, så både voksne og børn får det ind i kroppen ad den vej«, siger Claus Jørgensen.

Fosterskader og tidlig pubertet

Og det kan altså have en række uheldige konsekvenser for forbrugerne, forklarer sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege. For stofferne menes at være fosterskadende og hormonforstyrrende, hvilket betyder, at de forstyrrer kroppens naturlige hormonsystemer.

»Det kan betyde, at drenge bliver født med bestemte fosterskader, og at piger kommer tidligere i puberteten. Derudover er der en mistanke om, at de medvirker til barnløshed, testikelkræft og brystkræft«, siger Christian Ege.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden