Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken.tv / Peter Klint. Henrik Haupt.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Parfumeret: 11-årige Hannah smører otte slags produkter på kroppen

En duftende deodorant gav røde udslæt, så den er erstattet af en parfumefri.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tørshampoo i pink og grønne spraydåser, neglelakker i alle regnbuens farver, kraftigt duftende lilla og ferskenfarvede cremer og ikke mindst et helt arsenal af læbepomader med og uden farve.

Hannah Albrechtsen begyndte at interessere sig for kosmetik og pleje til ansigtet, håret og kroppen, allerede da hun var 10 år.

LÆS ARTIKEL

»Jeg vasker hår hver dag med shampoo og balsam og renser huden, tager dagcreme på og en af mine cremer til kroppen, fordi de dufter så godt. Og så bruger jeg altid en af mine læbepomader og nogle gange mascara. De fleste af pigerne i min klasse har mascara på hver dag«, siger hun.

Laver man en optælling, har Hannah gang i otte produkter eller mere hver dag. Shampoo, balsam, ansigtsrens, ansigtscreme, bodycreme, deodorant, læbepomade og mascara er faste elementer, og dertil kommer neglelak, neglelakfjerner, tørshampoo samt andre varer, som kommer i brug indimellem.

Uden på nogen måde at se sminket ud kan Hannah altså møde rigtig mange forskellige parfumer på en dag.

»Jeg tænker ikke rigtig over det der med, at det kan være et problem med parfumer. Jeg elsker, når det dufter godt, så det ville være rigtig ærgerligt, hvis jeg ikke kunne tåle det«, siger Hannah Albrechtsen.

Hannahs legeaftaler med veninderne er blevet erstattet af spa-aftaler, hvor de lægger hjemmelavede masker, ordner negle, snakker og hygger. Også i klubben, hvor Hannahs årgang hører til de ældste, bliver der lavet arrangementer, hvor især pigerne kan samles om hår, makeup og negle.

Røde udslæt under armene

Hannahs mor, Stine Junge Albrechtsen, har forsøgt at hjælpe sin datter med at få de rette produkter til den daglige pleje. Første udfordring kom, da Hannah skulle til at bruge deodorant, fordi hun var begyndt at svede.

»Hun fik en deodorant med parfume, men den gav hende røde udslæt under armene og irriterede og sved. På apoteket rådede de os til at købe en meget mild uden parfume«, siger Stine Junge Albrechtsen, som i det hele taget har prøvet at få andre til at rådgive Hannah.

For eksempel tog Hannahs faster hende med i Matas for at få gode råd om hudpleje. De fik gode råd og kom hjem med stribede produkter uden parfume.

»Som mor kan man let komme ind i en ophedet diskussion for og imod. Det er lettere at lade professionelle komme med de gode råd«, lyder hendes erfaring. Til gengæld var familien nødt til at bede Hannah om at begrænse brugen af neglelak til en gang om ugen, fordi det lugtede for slemt.

Hannahs mor har ikke stærke meninger omkring parfumerede produkter, fordi hun selv er vokset op i en sky af Ajax, Ariel og Omo, som hun siger.

Baby Lips med dufte

Og duftene er der, blandt andet i Hannahs yndlingslæbepomader Baby Lips, som står linet op, fire slags i forskellige farver. De er kæmpestore i netop hendes aldersgruppe lige nu.

Det ses blandt andet ved, at bladet Vi Unge, som læses af piger, fra de er omkring 10 år, reklamerer for Baby Lips, og laver konkurrencer, hvor læserne skal teste dem.

»De er meget populære. Alle kan godt lide dem, og det er også en rigtig god læbepomade. Men de kan nu ikke alt det, som reklamerne siger, at de kan«, siger Hannah Albrechtsen. Baby Lips-emballagerne er farvestrålende, og nogle af pomaderne er farvede og fungerer som en diskret læbestift. De dufter blandt andet af marcipan og kirsebær og indeholder blandt andet parfumestofferne linalool og geraniol, som begge er på EU’s liste over stærkt allergifremkaldende stoffer.

Både Vi Unge og bladet Olivia til de 8-12-årige piger sender sminke ud til sine læsere. Hannah har fået lipgloss og en eyeliner i guldfarve fra de forskellige blade.

Ellers får hun primært sine duftende produkter, når familie og venner har været ude og rejse.

»Hver gang nogen skal ud og flyve, ønsker jeg mig, at de køber noget med til mig fra Body Shop. Sådan får jeg de fleste af mine produkter«, siger Hannah Albrechtsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden